Home

Achtergrond

Gladiolenbollen selecteren voor export

Twee Poolse medewerkers van gladiolenkweker Theo Theunissen uit het Gelderse Heumen verwerken de bollen voor de export.

Als ze alle bollen zouden tellen, zouden ze uitkomen op zo’n 100 miljoen. De oogst is dit jaar normaal, zegt Theunissen. "Vorig jaar was de opbrengst top", zegt de teler, dit jaar waren de omstandigheden iets minder gunstig. De gladiolen gaan op transport in bakken van 650 stuks voor de grote maten en 1.500 stuks voor de kleine maten. De vraag uit landen als Iran, Irak, India en Pakistan neemt toe, constateren de kwekers. Maar de afnemers hebben de neiging om hun bestellingen steeds later te plaatsen. Het is afwachten of de bollen dit jaar net zoveel opbrengen als vorig jaar, zegt Theunissen. Theunissen heeft zo’n 30 hectare gladiolen. Daarnaast teelt hij lelies op contract. Foto Vidiphoto

Voor vleesveehouder Gert Kruijer uit het Groningse Westerlee is het iets nieuws: hij laat de gehakselde mais in ronde balen persen. "Op de Veluwe zie je het wel meer, maar hier in het Noorden is het nieuw", zegt Kruijer. Hij heeft 7 hectare snijmais in balen geperst, omdat de voersnelheid laag ligt bij zijn vleeskalveren. "Zo is de kans op broei in de mais minder", zegt hij. Kruijer heeft zo’n 5.000 witvleeskalveren verspreid over het gehele land. Foto Koos van der Spek

Een werknemer van bouwbedrijf De Witte uit Staphorst is bezig met de fundering van een nieuwe stal voor jongvee en droge koeien van de broers Martin en Arjan van Breugel in het Groningse Nieuwolda. De broers willen uitbreiden van 130 naar 200 koeien. Daarvoor is ruimte nodig in de melkstal. Het plan is dat het jongvee en de droge koeien eind januari in de nieuwe stal kunnen. Dat vergt wel een strakke planning, erkent Arjan van Breugel. De uitbreiding is eerst met 50 tot 60 koeien. De broers melken met een snelwisselsysteem. Foto Koos van der Spek

Met geheven sikkels protesteren Pakistaanse vrouwen tegen de hoge voedselprijzen in hun land. Een op de drie Pakistani zegt minder te eten door de hoge voedselprijzen. Bijna de helft van de 160 miljoen inwoners kampt met een voedseltekort. De Pakistaanse regering heeft het Internationaal Monetair Fonds om hulp gevraagd. Foto ANP

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.