Home

Achtergrond 182 x bekeken

Gezondheidsraad: goed advies baarmoederhalskanker

Een internationale commissie vindt de adviezen van de Gezondheidsraad van het hoogste niveau.

Dat heeft de Gezondheidsraad vandaag geschreven aan minister Ab Klink van Volksgezondheid.

De raad brengt het positieve oordeel van de controlecommissie van dit voorjaar in herinnering naar aanleiding van de kritiek van het televisieprogramma Zembla. Dat uitte twijfels over de onafhankelijkheid van de raad. Het advies om een vaccin tegen baarmoederhalskanker op te nemen in het rijksvaccinatieprogramma zou zijn beïnvloed door de farmaceutische industrie.

De raad stelt echter dat de gehanteerde procedures waarborgen dat de adviezen de hoogst mogelijke kwaliteit hebben en onafhankelijk zijn. Het advies over inenting tegen baarmoederhalskanker is niet, zoals gebruikelijk, door twee maar door drie beraadsgroepen getoetst: geneeskunde, gezondheidsethiek & gezondheidsrecht en de groep infectie & immuniteit. De raad kwalificeert het advies als "onafhankelijk'' en "gedegen''.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg deed vorig week een inval bij de twee farmaceutische bedrijven die een vaccin tegen baarmoederhalskanker hebben ontwikkeld. Daarbij zijn marketingplannen en sponsorcontacten in beslag genomen. Klink moet een van de vaccins kiezen. Met ingang september 2009 worden alle meisjes van twaalf jaar ingeënt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.