Home

Achtergrond 144 x bekeken

Georgië vraagt om geld voor wederopbouw

Internationale donoren moeten woensdag in Brussel met minstens 2,4 miljard euro over de brug komen om de wederopbouw van Georgië na de oorlog met Rusland te kunnen bekostigen.

Op de donorconferentie zijn meer dan zeventig landen aanwezig, evenals een aantal financiële instellingen. De Verenigde Staten hebben al 1 miljard dollar toegezegd. De Europese Commissie zegde 500 miljoen euro toe. De EU hoopt dat de individuele lidstaten bij elkaar eenzelfde bedrag bij zullen dragen.

Het geld zal gebruikt worden voor het herstel van wegen en huizen. Ook zal geïnvesteerd worden in de economie. Daarvoor kreeg Georgië eerder van het IMF een lening van 580 miljoen euro.

Georgië en Rusland voerden in augustus enkele dagen oorlog om de regio’s die zich onafhankelijk hebben verklaard. Moskou heeft de afscheiding erkend, Tbilisi wil zijn afvallige regio’s terug. Het conflict zou volgens internationale media meer dan 2.500 levens hebben geëist. Meer dan 100.000 mensen raakten ontheemd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.