Home

Achtergrond 277 x bekeken 4 reacties

Gelijke regels vee-export

Nederland exporteert steeds minder fokvee. Waar eerder jaarlijks zo’n 55.000 vaarzen de grens over gingen, was dat vorig jaar 36.500 stuks.

En nu meldt de vereniging van exporteurs Veepro een verdere klap: de uitvoer lag tussen september 2007 en augustus 2008 op 11.700 dieren.

De grote daling was vorig jaar wel te verklaren: als gevolg van de blauwtonguitbraak sloten vele landen hun grenzen voor Nederlands rundvee uit angst de ziekte (virustype 8) in te slepen. Ook de uitvoer van andere door blauwtong getroffen landen is gedaald.

Toch hoeft die daling nu niet meer op te gaan. Marokko, Rusland en Oekraïne willen graag weer Nederlandse vaarzen importeren, nu zij dankzij de vaccinatie tegen blauwtong zekerheid menen te hebben de ziekte buiten hun territorium te houden. Maar nu spelen regeltjes de Nederlandse exporteurs parten: Nederland wil dat er één veterinair certificaat komt en stelt daarbij strengere regels dan de importerende landen. Zo vindt Marokko het niet relevant of voor of na de inseminatie is gevaccineerd, Nederland wel.

Op zich is er helemaal niets mis mee dat Nederland voorzichtig is en schade probeert te voorkomen. Soepelheid in deze kan als een boemerang werken. Maar zoals vaker: de regels moeten wel opgaan voor álle EU-lidstaten. Duitsland en Frankrijk behoren niet te profiteren, zoals nu gebeurt. Dat de Veepro daar tegen ageert, is zeer begrijpelijk.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Boerin

  Ik denk niet dat regelgeving de daling veroorzaakt, maar het tekort aan melkvee in ons eigen land. Ook nu melken veel boeren nog onder het quotum, dus hebben ze geen exportvee over. verder ben ik het wel met de schrijver eens, dat wat in het ene land geldt, ook in het andere land moet gelden, maar dat is denk ik "wishfull thinking........."

 • no-profile-image

  boerin met exportvee

  Deze regels hebben HELEMAAL NIKS met de veetransporteurs te maken!!!!!!!!!!!!
  Je moet geen verwijten maken waar ze niet horen.

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  De exporteurs willen voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. Zo weinig mogelijk doen en zoveel mogelijk vangen/overhouden. Door dat de exporteurs te veel overhouden willen parkeren ze zichzelf in een lastig parket. Ze willen zo min mogelijk aan de regels houden terwijl ze de concurent niets gunnen.

 • no-profile-image

  boerin met exportvee

  Ik weet wel zeker dat het door de regels komt.
  Anders gingen bij ons de vaarzen als ze 2 maanden drachtig zijn al naar Rusland.
  Eesrst mochten ze niet weg vanwege de blauwtong(hebben wij gelukkig niet gehad) nu mogen ze niet weg omdat ze vanwege onze regelgeving pas weg mogen als het vaarzen betreft die 2 maanden voor insemineren ingeënt zijn voor blauwtong.
  Wij zijn nu genoodzaakt de vaarzen aan te houden tot net voor kalven of tot na kalven.

Of registreer je om te kunnen reageren.