Home

Achtergrond 161 x bekeken 4 reacties

Geitenhouders beuren vijftien procent meer

Melkgeitenhouders hebben dit jaar tot en met augustus vijftien procent meer melkgeld ontvangen dan vorig jaar.

Ze ontvingen een voorschotprijs van € 45,79 per honderd kilo standaardmelk. Dit blijkt uit cijfers die het Productschap Zuivel (PZ) heeft gepubliceerd. De prijsstijging wijkt op zich niet zo veel af van de melkprijsstijging die ook rundveehouders dit jaar tot en met augustus konden noteren, maar het prijsniveau is wel acht tot tien euro per honderd kilo hoger.

Hoewel de markt voor geitenmelk een heel andere markt is dan de markt voor koemelk, lijken er toch enkele parallellen te zijn, meldt het PZ. Net als de gewone zuivelmarkt lijkt ook de markt voor geitenmelk over de top heen. Geitenmelkverwerker Henri Willig zette in juli in met de eerste prijsverlagingen. Die verlaagde zowel de vet- als de eiwitprijs. Toch is Willig dit jaar nog steeds een van de betere betalers. Hij keerde tot en met augustus een voorschotprijs uit van € 46,95 per honderd kilo melk.

De gemiddeld hoogste voorschotprijs wordt tot nu toe betaald door bedrijf CBM, dat gemiddeld € 47,81 per honderd kilo uitkeerde. Over augustus was de Bettinehoeve de beste betaler, met een prijs van € 44,65 per honderd kilo melk. Tussen de verschillende bedrijven is een enorme variatie in uitbetaalprijs per kilo vet en eiwit. Zo betaalde Amalthea over augustus € 11,25 per kilo eiwit, terwijl Henri Willig 'slechts' € 5,88 voor een kilo eiwit betaalde. Voor een kilo vet betaalden Van Dijk en De Jong € 6,29, terwijl Amalthea slechts € 2,39 neertelde.

De meeste geitenmelk wordt verwerkt tot kaas en andere consumptiezuivel. Een groot deel van de geitenmelk wordt afgezet op de Franse markt. Daar liggen de prijzen voor geitenmelk overigens op een nog veel hoger niveau.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jan

  die geitenboeren zijn schatrijk; geen melkquotum, hogere prijzen, minder voer nodig per geit.

 • no-profile-image

  geinteresseerd

  beste henk, weet jij zo welke partij(en) nog meer ondernemers zoeken? We zijn aan het overwegen om in de geiten te gaan

 • no-profile-image

  varkensboer

  Ben je een beetje afgunstig, Jan.
  De meeste geitehouders hebben de laatste 20 jaar er hard aan gewrkt om hun marktaandeel te verkrijgen.
  Nu een en ander geregeld is plukken ze er hun welverdiende vruchten van.

 • no-profile-image

  henk

  Beste Jan ,Ik denk dat je rundveehouder bent. vergeet niet dat geitenboeren ook geweldige ondernemers zijn die zelf de broek moeten ophouden. Het houden van geiten vergt zeer veel vakmanschap en brengt ook veel risico's met zich mee.
  Alleen al om je geitenstapel goed gezond te houden is al een vak apart want een zieke geit is een dooie geit. Ook de geitenhouderij heeft slechte jaren gehad en hebben te maken met een hogere kostprijs. Dus het is ze van gegunt , een goede melkprijs. Er is nog vraag naar ondernemers die willen beginnen dus Jan wat let je???????

Of registreer je om te kunnen reageren.