Home

Achtergrond

Geen renteverlaging ondanks bank- en beurscrises

De Europese Centrale Bank (ECB) houd de rente gelijk, op 4,25 procent. De economie staat er weliswaar slecht voor - verschillende Europese banken dreigen of dreigden om te vallen - maar de bankiers blijven vooral vrezen voor inflatie.

Hoewel de olieprijs sinds 11 juli een derde in prijs is gedaald, lag deze in september ver boven het streefpercentage van 2 procent, namelijk op 3,6 procent. Voorzitter Jean-Claude Trichet wijst er in een verklaring op dat de looneisen in verschillende Europese landen nog altijd hoog zijn. Wanneer CAO’s te sterk stijgen, redeneert de ECB, eindigt Europa in een loon-prijsspiraal. Met name in Duitsland staan fikse onderhandelingen voor de deur in diverse sectoren, waaronder de voedingsmiddelensector.

Dat banken minder bereid zijn onderling geld te lenen heeft vooralsnog niet geleid tot minder kredietverstrekking aan boeren, tuinders of de verwerkende industrie, benadrukte de Rabobank eerder. De Nederlandsche Bank bevestigt dat de eerste zes maanden juist meer krediet is verstrekt. Van groter zorg is de rente die, sinds de kredietcrisis een jaar geleden aanving, constant lijkt op te lopen. De Euribor kortetermijnrente, een belangrijke graadmeter, steeg van 4,9 procent twee weken geleden tot meer dan 5,2 procent nu. Een stevige daling is op korte termijn onwaarschijnlijk, denken analisten. Eerst moet het vertrouwen toenemen.

Trichet waarschuwt dat de 'echte economie', de productiebedrijven, ook geraakt zullen worden door de bankcrises. Hij vindt zich hierin gesteund door de Amerikaanse minister van landbouw, Ed Schafer, die het een groot probleem noemt. "Grondstofprijzen zijn sterk gestegen terwijl productiekosten eerst zijn verdubbeld en daarna verdrievoudigd. De stijgende productiekosten kunnen gekoppeld aan striktere voorwaarden voor leningen leiden tot problemen voor zij die gaan zaaien."

De dollar won deze week bovendien flink terrein ten opzichte van de euro, met name doordat de Amerikaanse Senaat gisteren een reddingsfonds van 700 miljard dollar (503 miljard euro) voor de financiële sector goedkeurde. De euro daalde naar een waarde van 1,39 dollar, het laagste niveau sinds een jaar. Nog geen twee weken geleden was een euro 1,47 dollar waard.

Naarmate het noodfonds van de Amerikaanse regering de komende tijd aangesproken wordt, komen meer dollars op de markt en daalt de waarde. Europa werkt echter eveneens aan een noodfonds. Na Fortis moest immers ook Dexia worden gered, terwijl banken in onder meer Duitsland en IJsland in zwaar weer verkeren. Tien vooraanstaande economen, waaronder Willem Buiter, riepen op tot een dergelijk fonds.

Of registreer je om te kunnen reageren.