Home

Achtergrond

Geen bezuiniging bij slechtere economie

Het gaat slechter met de economie dan het kabinet op Prinsjesdag verwachtte, maar voor het kabinet is dat geen reden om te bezuinigen of om de belastingen te verhogen.

Dat zei premier Jan Peter Balkenende na afloop van de wekelijkse vergadering van de ministerraad. Het mes zetten in de overheidsuitgaven of lastenverzwaringen zou de economie nog verder afremmen.

"Nederlanders zullen eraan moeten wennen dat het slechter gaat met de economie'', zei minister Wouter Bos van Financiën. Hij denkt niet langer dat er volgend jaar een groei zal zijn van 1 procent. "We gaan eerder in de richting naar nul of naar een klein plusje.''

Het kabinet ging op Prinsjesdag uit van een rooskleuriger beeld van de economie. Toch ziet Bos ,,goede mogelijkheden'' om de plannen uit te voeren aan de hand van de vastgestelde begroting.

Het Centraal Planbureau komt in december met nieuwe vooruitzichten voor onze economie. Bos verwacht dat de raming van de groei fors wordt aangepast. Als het in alle landen minder gaat, zal dat ook voor Nederland gelden, aldus Bos. Hij denkt wel dat Nederland beter bestand is tegen de "mindere tijden'' dan andere landen. Bos wees erop dat Nederland er wat de inflatie betreft beter voorstaat dan op Prinsjesdag werd verwacht.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.