Home

Achtergrond 4 reacties

Gasprijs duikt onder grens van 30 cent

De op olie gebaseerde basisgascontractprijs is onder de psychologische grens van 30 cent per kubieke meter gezakt.

Volgens de Rabobank betekent dat niet het einde van de energiecrisis in de tuinbouw. Westland Energy gaf donderdag een kuubprijs af van 29,99 cent voor een basisgascontract voor 2010. Voor 2009 en 2011 lag de prijs nog net boven de 30 cent. Dat is zeker 10 cent minder dan in juli, toen de grens van 40 cent ruimschoots werd doorbroken.

Volgens Westland-adviseur Peter van Marion betekent het niet dat de energiecrisis voorbij is. ”Het is voor het eerst sinds april dat de prijs onder de 30 cent zakt, maar in vergelijking met januari is de prijs nog altijd 20 procent hoger. Dat is niet makkelijk op te vangen voor de bedrijven.”

Volgens Rabo-directeur akker- en tuinbouw Dick Oosthoek is het leed zeker niet geleden. ”De stijgende energiekosten zijn een lange termijnprobleem.”

Op de Horti Fair in Amsterdam krijgt de Rabobank weinig vragen over de energiecrisis. Het is eerder de bankencrisis die de gemoederen van telers bezighoudt. ”Ze willen weten wat het betekent voor investeringen die ze willen doen en of ze nog geld kunnen krijgen”, zegt hij.

Volgens Van Marion heeft 80 procent van de telers nog een deel van gasbehoefte niet ingevuld met contracten. Telers wachtten op de grens van 30 cent, maar kopen nog niet groot in, omdat ze een verdere daling verwachten.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  F.T.P.

  Gasterra bepaald de prijs door allerlei schimmige formules.Ons tuinders is verteld dat de gasprijs gekoppelt zou blijven aan de olie prijs.Wat nu blijkt is dat de TTF de prijs bepaald.Die Virtuele markt word gecontroleerd door Gasterra dmv het aanbod wat zij leveren( minimaal 60%).Simpel gezegt kraan open,kraan dicht.Pure markt manipulatie van een monopolist,van vrije markt is hier geen sprake.Als de olie en kolen prijs blijft dalen zal de elektriciteitprijs ook dalen.Dat komt door de keuze mogelijkheden van bv nuon om meer kolen electra op te wekken.Leuk zo'n wkk.Zou de gasprijs echt olie gerelateerd zijn dan is een kuub 20 cent ( of minder)waard.Betreffende de TTF.Gasterra leverd laagcalorgisch gas,dit is onverkoopbaar op de wereld markt omdat daar alleen hoog calorgisch gas is gewenst.Simpel gesproken worden we als tuinder gewoon belazerd.Voor wie dat niet geloofd kijk maar even naar de prijzen van Olie,Gasolie,TTF,Dollar en gasprijs op 1 januari,toen er door het jaargetijde en geen kredietcrisis veel meer vraag was.Boeven zijn het.

 • no-profile-image

  oostlander

  @f.t.p. westland; U heeft helemaal gelijk
  alleen de zwijgende meerderheid begrijpt of wil het nog niet begrijpen! Het lijkt wel of we allen een stelletje ingeslapen sukkels aan het worden zijn. Hier in het oosten is de bereidheid tot actie groot en dan niet zoals voorheen een massale demonstratie nee, wij zitten aan iets heel anders te denken. Het verleden heeft laten zien dat burgerlijke ongehoorzaamheid wel degelijk invloed heeft; laat dit een prikkel zijn voor een ieder van u zijn die denkt dat het toch allemaal niets uitmaakt. Doe mee; naam etc. bekend bij de redactie van dit blad!

 • no-profile-image

  live

  Allemaal stoere praat ,Na mijn persoonlijk faillisement ruim 3 jaar geleden (door allerlei meet gegoochel van Essent) (( Ze vroegen een Faillisement aan voor €280000 de vordering bij het aanbieden van het akkoord een jaar later bleek het €90000 te zijn )) Ik heb mij voorgenomen ,om afscheid te nemen van deze sector ,immers ik ben liever een loonslaaf die om 3 uur de deur dicht trekt dan een bankslaaf voor 7x24 uur

 • no-profile-image

  flowervw

  Met deze energie prijzen kan geen economie draaien. Dus eigenlijk is dit de kern van de recessie......
  En vooral als de eerlijkheid en vertrouwen weg gaat zoals ik net lees van livestyle dan wordt het wel heel erg lastig om door te gaan.
  Misschien zijn er nog reisjes naar IJsland in de aanbieding om nog wat ontspanning te krijgen.
  Alle ondernemers succes en werknemers ook want die leven ook in onzekerheid in deze sector

Of registreer je om te kunnen reageren.