Home

Achtergrond 370 x bekeken 1 reactie

Gangbare sector lokt biologische geitenhouder

Als de huidige situatie in de geitenhouderij te lang aanhoudt, stappen diverse biologische geitenhouders over naar gangbaar.

Dit vreest Gerrit Verhoeven, voorzitter van belangenorganisatie de Groene Geit en zelf een van de grootste biologische melkgeitenhouders van Nederland.

De gangbare geitenhouderij is lonender dan de ecologische, ondanks de flink hogere melkprijzen voor de laatste sector. Volgens de jongste kostprijsberekening van het Louis Bolk Instituut bedraagt de berekende kostprijs in de biologische sector dit jaar gemiddeld ruim 80 cent per liter, bij 7 procent vet en eiwit. Daarmee zit er een gat van ruim 11 cent tussen kost- en opbrengstprijs. De gemiddelde opbrengst per liter ligt op bijna 69 cent.

Dit zijn hoge bedragen, zeker bezien vanuit het perspectief van een melkveehouder. Maar de sector heeft te maken met relatief veel kosten. De opbrengsten zijn relatief veel geringer.

Het gat van 11 cent is weliswaar kleiner dan de 15 cent van vorig jaar, maar te groot om een lonende bedrijfsvoering mogelijk te maken. Verhoeven: ”De helft van de bedrijven draait boven de eigen kostprijs. Deze ondernemingen verkeren in de gevarenzone.”

De geitenhouder weet wel dat in de kostprijs ook een vergoeding zit voor de eigen arbeid, en dat daarin enige flexibiliteit zit, maar geitenhouders kunnen niet jaren achtereen genoegen nemen met een minimaal inkomen, stelt hij vast. De rek gaat er dan uit.

De biologische geitenhouders hebben onlangs gesprekken gehad met een aantal grote verwerkers, zoals de zuivelcoöperatie Rouveen, en met handelaren over een hogere vergoeding. Dat was een moeilijk gesprek. ”Wij gaan tegen de trend in”, weet Verhoeven. ”Maar door de steeds strengere eisen, zoals volledig biologisch voer, stijgen onze kosten en moeten we echt een betere vergoeding hebben.” Hij hoopt en verwacht dat die er ook komt. Eerste afspraken hierover zijn inmiddels gemaakt.

Eén reactie

 • no-profile-image

  Karel

  Als consument huldig ik het standpunt: Biologisch als het kan.
  Als de biologische geitenhouderij een dure hobby gaat worden dan kan ik die geitenmelker begrijpen met een overstap naar de gangbare praktijk.
  Overigens denk ik dat de voorwaarden van biologisch landbouwproduktie in de landen van de EU niet overal gelijk zijn.
  Maar dat terzijde.

Of registreer je om te kunnen reageren.