Home

Achtergrond

Fransen verkopen minder tarwe aan Nederland

De Franse graansector denkt dit jaar minder tarwe uit te kunnen voeren naar Nederland.

Oorzaak is de toenemende concurrentie van voedergranen uit het Zwarte Zeegebied.

Frankrijk denkt dit seizoen 7,3 miljoen ton van dit gewas aan EU-landen te kunnen leveren, 200.000 ton minder dan eerder werd geschat. De uitvoer naar derde landen zal echter kunnen toenemen naar 8,5 miljoen ton.

Zachte tarwe is met een oogst van 37,4 miljoen ton verreweg de belangrijkste Franse graansoort, zo blijkt uit de overzichten van het graanschap ONIGC. Die productie ligt 6,7 procent hoger dan vorig jaar door een toename van het areaal en een hogere opbrengst per hectare. De graanhandel denkt in totaal ruim 33,2 miljoen ton in te zamelen, waardoor samen met een beginvoorraad van 2,7 miljoen ton en 200.000 aan ingevoerde tarwe 36,2 miljoen ton beschikbaar is.

Van die voorraad gaat naar verwachting 5,6 miljoen ton naar de producenten van veevoer. Dat is 400.000 ton minder dan vorig jaar doordat tarwe bij veevoer weer wat terrein heeft verloren aan het goedkoper geworden mais. Verder denkt het ONIGC dat de meelfabrieken zo’n 5,1 miljoen ton af zullen nemen en dat nog eens 2,65 miljoen ton naar de zetmeelindustrie zal gaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.