Home

Achtergrond 318 x bekeken

Financiële adviseurs verliezen het van voervoorlichters

Voervoorlichters krijgen de beste waarderingen van de veehouders. Vervolgens kiezen zij voor de dierenartsen. Daarna komen de consulenten van banken, accountantskantoren, verzekeraars en algemene adviesdiensten, die wel vlot voldoende scoren. Ruim 2.000 veehouders gaven hun mening over de adviseurs van verschillende organisaties aan het vakblad voor adviseurs in de veehouderij, V-focus van AgriMedia.

Het adviseursblad V-focus deed samen met marktonderzoeksbureau AgriDirect een marktonderzoek naar wat meer dan 2.000 veehouders vonden van hun adviseurs bij 40 organisaties. Naast scores geeft het blad ook analyses van en door mensen van de verschillende adviessectoren.De gemiddelde cijfers van alle adviseurs afgezet tegen de financiële (accountants, banken en verzekeraars) zijn:

  • algemene waardering 7,4 tegen 7,2;
  • aanbeveling 7,3 tegen 7,0;
  • kennis van de sector 7,6 tegen 7.3;
  • prijs en facturering 7,2 tegen 6,8;
  • service 7,7 tegen 7.4;
  • resultaat 7,3 tegen 6.9;
  • eindcijfer 7,4.tegen 7,1.
De accountants, banken en verzekeraars scoren op alle onderdelen dus vlot voldoende, al zijn de prijs en de facturering het zwakke onderdeel. Bij prijs en facturering is gekeken naar eerlijkheid en helderheid van de facturen en de prijs/kwaliteitverhouding. In de laatste opsplitsing scoorden enkele kantoren zelfs onvoldoende. De resultaten hebben betrekking op negen accountantskantoren, vier banken en drie verzekeringsmaatschappijen. Een tip is om bij een telefonisch gesprek duidelijk af te spreken vanaf welk tijdstip er eventueel gefactureerd wordt.

De mengvoerindustrie kent ook het hoogste percentage tevreden klanten over hun adviseur met 95 procent. Bij de dierenartsen is 91 procent van de veehouders tevreden over de advisering, bij de accountants 82 procent, bij de banken 81 procent en bij de verzekeraars 78 procent. Vanuit de negatieve kant gezien zijn er bijna 20 procent van de veehouders ontevreden over financiële mensen. Maar hier speelt mee dat overstappen niet zo gemakkelijk is, omdat er dan veel geregeld en overgedragen moet worden.

Bijna een kwart van de veehouders noemt zijn voervoorlichter zijn belangrijkste adviseur. Daarmee is deze deskundige net iets belangrijker dan de partner/familie en de accountant, die nog door 20 procent van de boeren als beste adviseur genoemd wordt.

Het adviseursblad vroeg dhr. Tielen, voorzitter van adviseursvereniging Agrivaknet, naar een analyse. Dat de financiële consulenten minder hoog scoren, heeft er mee te maken dat ze het minst ‘dieren’-mensen zijn ten opzichte van de andere consulenten, het vaakst kritisch zijn over plannen qua haalbaarheid of soms zelfs ‘nee’ verkopen in geval van kredieten. Mengvoervoorlichters zijn het meest op resultaat gericht vanwege de verkoop van veevoer en qua opleidingsniveau komen ze het meest overeen met de veehouders, terwijl velen van hen ook graag zelf boer geworden waren.

Meer informatie V-focus, 23 september 2008: Veehouder kiest voervoorlichter als zijn beste adviseur

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.