Home

Achtergrond 159 x bekeken 2 reacties

Filevrije dag kan miljoenen euro’s besparen

De filevrije dag op donderdag voorkomt een schade van 6 miljoen euro voor het bedrijfsleven.

Dat becijferden vervoersbrancheorganisaties EVO en TLN woensdag. Door vrije doorgang worden onder meer benzinekosten bespaard en blijft tijdverlies beperkt.

EVO en TLN schatten de totale directe schade van de transportsector vorig jaar op meer dan 700 miljoen euro. In het cijfer wordt geen rekening gehouden met indirecte schade, zoals door lege schappen bij supermarkten en productieprocessen die vertraagd worden. ”Volgens een ruwe schatting zou de indirecte schade kunnen oplopen tot enkele miljarden euro’s”, aldus een woordvoerder van EVO.

De totale schade voor Nederland als gevolg van files en vertragingen in 2007 kwam volgens het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KIM) uit op tussen 2,7 en 3,6 miljard euro, een tiende meer dan een jaar eerder. Dit zou betekenen dat de besparing op een filevrije dag gemiddeld tussen de 7 en 10 miljoen euro uitkomt. Op een drukke dag als donderdag kan die besparing zelfs veel meer zijn. Het bedrijfsleven draagt volgens het KIM ruim de helft van de filekosten.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    W Zandbergen

    Filevrij krijgen is onder de huidige omstandigheden onmogelijk. verminderen van de hoveelheid file's met name in lengte(aantal files in lengte opgeteld). Stel in dat je met je auto een maximale tijd bv een half uur, en een maximale afstand van bv 20 km mag rijden. De files worden verminderen. Een voorbeeld: als ik met mijn auto naar mijn werk wil rijden heeft geen zin ik ben er al. Iedere meter naar m'n auto toe lopen om naar mijn werk te gaan is een omweg.

  • no-profile-image

    gert

    als 10% van de automobilisten wat dichter bij z,n werk gaat wonen is er al veel opgelost

Of registreer je om te kunnen reageren.