Home

Achtergrond

FAO: biobrandstofbeleid moet drastisch anders

Het biobrandstoffenbeleid van Europa, Noord-Amerika en Japan moet drastisch worden gewijzigd.

Stimuleren van de biobrandstofproductie kan en mag niet, want dat staat de wereldvoedselvoorziening in de weg. Dat concludeert de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties. Ontwikkelde landen moeten hun bijmengplicht, belastingvoordeel en andere subsidies voor de productie van biobrandstoffen zo snel mogelijk afschaffen, rapporteert de FAO. De mogelijkheden om economisch te profiteren van de vraag naar biobrandstoffen nemen door het stimulerende beleid voor ontwikkelingslanden drastisch toe. Zij kunnen dan mogelijk exporteren.

FAO-directeur Jacques Diouf wijst op de verantwoording vooral voor de maag en niet de verbrandingsmotor te produceren. "Beslissingen over biobrandstoffen moeten gebaseerd zijn op de voedselvoorziening en de beschikbaarheid van land en water. Alle krachtinspanningen moeten uitgaan naar het bevrijden van de mensheid van honger."

Volgens de FAO-rapporteurs is onduidelijk wat de effecten van biobrandstofproductie op het milieu zijn. Diouf stelt nadrukkelijk voor in te zetten op onderzoek en ontwikkeling van tweede-generatie biobrandstoffen. "In plaats van uit te geven aan eerste-generatie productie", aldus de FAO-directeur.

Of registreer je om te kunnen reageren.