Home

Achtergrond

Extra trekkracht nodig na flinke regenbuien

De 70 millimeter regen van twee weken geleden bezorgt akkerbouwer Piet Israël uit het Zeeuwse Kortgene extra werk.

”Op dit perceel zijn er plekken waar de bodem weinig draagkracht heeft. Vroeger lagen er kreken in deze grond die gedicht zijn, maar dat blijf je altijd merken. Door de vele regenbuien hebben we wat extra trekkracht nodig om de rooier aan het rijden te houden”, zegt de akkerbouwer. Israël teelt 30 hectare fritesaardappelen. Het rooit de aardappelen met twee collega’s onder de naam ’Combinatie Prisma’. Foto Anton Dingemanse

”Vorig jaar hebben we de voormalige pluimveestal omgebouwd tot geitenstal”, vertelt geitenhouder Mattijn Papen uit Vragender. Zijn schoonouders hielden voorheen kippen. Nu houdt hij 600 geiten, waarvan 530 dieren aan de melk zijn. De stal heeft een capaciteit van 800 dieren. De melk gaat naar CBM. Zaterdag is er op het melkgeitenbedrijf open dag. ”Ik wil laten zien dat het mogelijk is om diervriendelijk en toch grootschalig te produceren.” Foto Paulus Maessen

Bezoekers van de vakbeurs Horti Fair kijken naar een proefopstelling van tomatenteelt onder LED-belichting. Gisteren kondigde Philips Lighting aan praktijktest te gaan doen met LED-verlichting bij tomaten. Uit onderzoeksresultaten die het bedrijf presenteerde bleek dat er toekomst voor LED (licht emitterende diodes) is wat betreft energiebesparing en investeringskosten. Nader onderzoek moet onder meer aantonen in hoeverre LED kan bijdragen aan een opbrengstverhoging en waardetoevoeging van het product. Foto Horti Fair

Bollenkweker Johan Koomen uit Ens (rechts) zit midden in de bouw van zijn nieuwe broeikas annex bollenverwerkingsruimte bij zijn bedrijf aan de doorgaande weg tussen Kampen en Emmeloord. ”We zijn drie weken geleden begonnen en met tien man op de bouwplaats gaat het vlot”, zegt Koomen. De kas betekent een reorganisatie voor het bedrijf. ”Alles was te krap. Dit brengt straks rust. Bovendien kunnen we met de kaswarmte bollen drogen. Zo besparen we energie.” Op 15 november moet de kas klaar zijn voor de eerste tulpen. ”Er zit dus enige tijdsdruk op.” Foto Petra Vos

Twee brandweermannen van het korps Olst-Wijhe controleren een aansluiting van een brandweerslang op een boerenerf. Met water uit de bron op boerenerven vangt de brandweer het tekort aan bluswater in de regio van Olst en Wijhe op, zegt plaatsvervangend brandweercommandant Jan Leusink. ”De boeren krijgen 125 euro subisdie om een aansluiting te maken op hun erf. Daardoor hebben wij genoeg bluswater, uit de bron die de boeren gebruiken voor het beregenen van het land.” Foto Ruud Ploeg

Inwoners van Pakistan demonstreren om aandacht te vragen voor Wereldvoedseldag. Voormalig VN-chef Kofi Annan heeft op een conferentie in Dublin gisteren over de aanpak van de wereldwijde voedselcrisis gezegd dat de financiële crisis geen excuus mag zijn om niets meer aan voedselhulp te doen. ”Terwijl regeringen en internationale geldschieters zich haasten om honderden miljarden dollars in omvallende banken te pompen, verhongert de derde wereld”, zei Annan. Foto ANP

Indonesische werklui lossen pluimveevoer van een traditionele boot in de haven van Jakarta. Voerproducenten uit het Aziatische land profiteren volgens de voorzitter van de landelijke brancheorganisatie volop van de wereldwijde financiële crisis. Prijzen van grondstoffen voor het voer, zoals mais en soja, zijn naar beneden gedoken na een tijd met hoge grondstofprijzen. De productiekosten van het pluimveevoer zijn daardoor ook aanzienlijk lager dan enkele weken geleden. Foto ANP

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.