Home

Achtergrond 1 reactie

Extra geld EU goede zaak

De Europese Commissie wil toch extra geld uittrekken voor de bestrijding van blauwtong. Commissaris Vassiliou stelt dat voor, waarschijnlijk vooral omdat de ontdekking van het serotype 6 van het virus in Nederland duidelijk maakt dat blauwtong in de EU allerminst onder controle is.

Dat maakt ook de opmars van het type 1 van blauwtong duidelijk; dat is nu al in Bretagne te vinden. Al die ontwikkelingen maken duidelijk dat Vassiliou vorige maand te snel was met haar idee om in 2009 hooguit het vaccin te vergoeden en niet de toediening door dierenartsen. Gelukkig maar, want nu beknibbelen op de aanpak was zeer schadelijk geweest en had de animo om te vaccineren onderuit gehaald.

Die staat toch al onder druk, gezien de raadselen rondom de ontdekking van virustype 6 in Nederland. Nu zeker is dat dit afkomstig is uit levend vaccin, wordt de noodzaak de bron te vinden alleen maar groter. Verklaringen als illegale import van vaccin of import van een ingeënt dier lijken onlogisch. Waarom bijvoorbeeld vaccin invoeren als ’gratis’ vaccin beschikbaar is? Allerlei geruchten doen de ronde, waaronder helaas ook Kootwijkerbroek-achtige verdenkingen. Dat alles leidt af – voor alles moet de strijd van overheid én sector zijn gericht op uitroeiing van blauwtong. Waarbij wel de vraag is waar het extra EU-geld vandaan komt. Dit mag niet zomaar uit de pot diergezondheid komen: dan gaat het ten koste van de aanpak van andere veeziekten.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

  • no-profile-image

    Freek

    Blauwtong uitroeien?? Hoe dachten we dat te gaan doen. De gewone virusziekten die met wind e.d. overgebracht worden zijn net te doen, hoe denkt men de laatste knut te gaan vinden???
    Laat diegenen die dat willen enten en diegenen die natuurlijke weerstand door een besmetting willen dat doen en maak van een mug(of knut) geen olifant. Blauwtong waart al enkele jaren door Europa en zal dat blijven doen!

Of registreer je om te kunnen reageren.