Home

Achtergrond 3 reacties

Exportwaarde landbouw stijgt

De uitvoer van landbouwproducten in euro’s is in het eerste halfjaar van dit jaar met 14 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2007.

De invoerwaarde nam meer toe: met 22 procent. De exportwaarde van landbouwproducten bedraagt volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek in het eerste halfjaar van 2008 32,1 miljard euro. Belangrijkste exportproducten zijn plantaardige oliën en vetten, veevoer en zuivel, waarvan de exportwaarde steeg met respectievelijk 72, 39 en 22 procent. De kaasexport steeg met 28 procent.

De toename laat zich vooral verklaren door de prijsstijgingen. De groei van de landbouwexport gaat sneller dan de exportgroei in het algemeen. De stijging van de totale exportwaarde bedroeg in 2008 bijna 11 procent.

De invoer van landbouwproducte steeg in het eerste halfjaar van 2008 tot 20,2 miljard euro. Belangrijkste stijgers zijn oliehoudende zaden, plantaardiege oliën en vetten en veevoer, waarvan de invoerwaarde steeg met respectievelijk 78, 68 en 63 procent. Ook die toename wordt vooral veroorzaakt door de verhoogde prijzen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  De consument koopt uit het buitenland wat er in Nederland is geproduceerd. De handel pikt zo een hoop geld. Geen wonder dat de beurzen onderuit gaan.

 • no-profile-image

  Dirk

  De cijfers liegen er niet om, met weinig mensen, veel presteren. Waar zouden we zijn zonder al die miljarden die met landbouw worden verdiend.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Gelukkig dat er nog mensen zijn in dit land die echt wat produceren, zij trekken op dit moment de kar in Nederland.

Of registreer je om te kunnen reageren.