Home

Achtergrond

Export vleesvarkens Rusland stap dichterbij

Vertegenwoordigers van het ministerie van landbouw en uit de varkenssector hebben een voorlopige overeenstemming bereikt over een aangepast protocol voor de export van levende vleesvarkens naar Rusland.

Dat bevestigen Piet Thijsse van de NBHV (Nederlandse Bond van Handelaren in Vee), Leo Verheijen van de NVV (Nederlandse Vakbond voor Varkenshouders) en Annechien ten Have van LTO varkenshouderij. Ook een woordvoerder van het ministerie van landbouw bevestigt dat de export van vleesvarkens een stap dichterbij is gekomen: "Het overleg is in een afrondende fase."

Er loopt al geruime tijd overleg over export van levende vleesvarkens naar Rusland. De Russen willen graag levende varkens uit Nederland importeren, maar minister Verburg is huiverig om toestemming te verlenen. Zij is geen voorstander van de exporten uit oogpunt van dierenwelzijn en risico’s van ziekteninsleep.

Volgens Leo Verheijen zijn er nu afspraken gemaakt over het aan laten staan van de GPS-systemen op Russisch grondgebied en het ter beschikking stellen van deze gegevens aan de VWA. Ook over reiniging en ontsmetting bij terugkeer op EU-grondgebied zijn afspraken gemaakt. De afspraken worden nu voorgelegd aan de VWA, waarna een definitief protocol moet worden opgesteld.

Verheijen vindt wel dat het hele proces veel te lang duurt. "We zijn er al vanaf de zomer mee bezig. Als je nu ziet dat de VWA nu ook weer enkele weken nodig heeft om zich over de huidige afspraken uit te spreken, dan zitten we zo in december. Als we dan nog even doorgaan komt er van export naar Rusland in dit jaar niets meer. In januari in de Russische winter is het te koud om met varkens te gaan rijden."

De NVV-er hecht erg aan de export naar Rusland omdat het de Europese vleesvarkensmarkt kan ontlasten en zo prijsondersteunend kan werken. De Russen willen Nederlandse dieren importeren omdat ze zeer tevreden zijn over de kwaliteit van het vlees dat er van af komt.

Of registreer je om te kunnen reageren.