Home

Achtergrond 263 x bekeken

Export: klein plusje in september

Na de sterk tegenvallende zomermaanden steeg de exportwaarde in de maand september weer enigszins, namelijk met 5,1 procent.

De exportwaarde kwam daarmee uit op 412 miljoen, meldt het HBAG (Hoofd Bedrijfschap Agrarische Groothandel).

Tot en met september, dus tot en met het derde kwartaal 2008, is er echter ten opzichte van vorig jaar een achterstand in de exportwaarde.

Die achterstand is vooral ontstaan door de krimp van de afzetlanden- top 3 Duitsland, Engeland en Frankrijk. De export op deze landen daalde tot en met september namelijk met 147 miljoen. Tot en met deze maand namen de Engelsen in waarde 16 procent minder af, Duitsland 2 procent minder en Frankrijk 1 procent minder.

Verder valt op dat er de eerste drie kwartalen een lichte groei waarneembaar is op de Scandinavische markt. Er is een gemiddelde groei gerealiseerd van 4 procent. De afzet op de belangrijkste markt, Denemarken, bleef gelijk. Maar in Zweden, Noorwegen en Finland was er sprake van groei: respectievelijk van 3, 8 en 18 procent. De afzet op Oost-Europese markt blijft daarnaast groeien: zo werd er tot en met september 33 procent meer geëxporteerd naar Polen, en 21 procent meer naar Rusland.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.