Home

Achtergrond

Evenementenbedrijf veroordeeld voor vlotdoden

De rechtbank in Zutphen heeft vrijdag het evenementenbedrijf Sportwijzer veroordeeld tot een geldboete van 25.000 euro en nog eens 25.000 euro voorwaardelijk.

Een van de twee directeuren van het bedrijf, de 40-jarige M.P. uit Eibergen, kreeg een werkstraf van 180 uur opgelegd en drie maanden voorwaardelijke celstraf.

Om de ernst van de feiten te benadrukken strafte de rechtbank strenger dan het Openbaar Ministerie had geëist. Het OM eiste twee weken geleden geen gevangenisstraf, maar slechts een werkstraf van 240 uur voor de mededirecteur.

Het bedrijf en P. worden verantwoordelijk gehouden voor het 'vlotincident' op de Berkel bij Rekken. Bij dat drama verdronken op 30 september vorig jaar twee vrouwen, nadat het vaartuig waarop ze zaten was omgeslagen. De vrouwen maakten deel uit van een groep van achttien medewerksters van het Kruidvat-filiaal in Winterswijk, die op de bewuste dag een bedrijfsuitje hadden.

De rechtbank verwijt Sportwijzer de dood van de vrouwen. ,,De rechtbank tilt zwaar aan de nalatigheid'', stelde de rechter. "Er is voortdurende oplettendheid geboden. Dit geldt ook als waarschuwing voor andere spelers in de branche.''

Advocaat Willem Anker, die namens Sportwijzer optrad, was teleurgesteld over de uitspraak. "We hadden vrijspraak gevraagd'', verklaarde hij. "Het aandeel van het Water- en Recreatieschap wordt gebagatelliseerd. Ze hebben gefaald, maar komen er wel mee weg.'' De raadsman neemt volgende week na overleg met de verdachten een beslissing over een mogelijk hoger beroep.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.