Home

Achtergrond

'Europese maisteelt wordt bedreigd'

De Europese maistelers vinden dat de Europese Commissie moet ingrijpen in de graanmarkt.

De European Confederation of Maize Production (CEPM) vindt dat de import van graan moeten worden belast. Bovendien wil de CEPM dat de EU meer mais opkoopt dan nu mogelijk is.

De CEPM vertegenwoordigt maistelers uit Duitsland, Bulgarije, Spanje, Frankrijk, Hongarije, Italië, Polen, Portugal, Slowakije, Slovenië en Roemenië. De organisatie stelt dat de telersprijs voor mais in een jaar met de helft is gedaald. "De kosten voor de telers zijn sterk gestegen. Voor kunstmest betalen ze 80 procent meer dan een jaar geleden. De toekomst van de Europese maisteelt staat op het spel in een zeer wisselvallige en onbeschermde markt."

Volgens persbureau AgraEurope is de maisprijs in Oost-Europa in een jaar met ruim 60 procent gedaald. De termijnmarkt in Boedapest noteerde oktober vorig jaar voor voermais 236 euro per ton. Dat ligt nu op 91 euro. De Franse maisnotering lag in oktober vorig jaar op hetzelfde niveau. Deze prijs is in een jaar 40 procent gedaald.

De CEPM vindt dat de Europese Commissie moet ingrijpen. Dit graanseizoen kan de Commissie maximaal 700.000 ton mais opkopen voor interventie. De CEPM vindt dat het maximum hoger moet. "Ook moet de importheffing, die dit jaar op nul staat, opnieuw worden ingevoerd."

Of registreer je om te kunnen reageren.