Home

Achtergrond 200 x bekeken

Europese bouwers: nu investeren in infrastructuur

De wereldwijde financiële crisis is hét moment voor Europese overheden om extra te investeren in grote infrastructuurprojecten in Europa.

Dat stelt Elco Brinkman, voorzitter van Bouwend Nederland en vicevoorzitter van de Europese bouwsector. Om de economische tegenspoed te bestrijden moet niet alleen worden ingegrepen in het financiële systeem, maar "dient ook stevig te worden geïnvesteerd in infrastructuur'', aldus Brinkman. Weg-, water- en spoorverbindingen zijn voor de bouwers van cruciaal belang voor de kracht van de economie.

Volgens Brinkman investeren Europese nationale overheden te weinig in de dertig grootste Europese projecten. Bovendien is de subsidiepot van de Europese Commissie teruggebracht naar slechts 8 miljard. Brinkman roept op tot een aanzienlijke verhoging van de budgetten.

De totale kosten voor de dertig Trans-Europese Netwerken bedragen rond de 400 miljard euro. Het gaat onder meer om treinverbindingen tussen het Franse Lyon en Oekraïne, een snelweg van het Poolse Gdansk naar Wenen een een spoorweg van Berlijn naar Sicilië.

De projecten worden grotendeels betaald door de landen die ervan profiteren, maar er zit ook voor honderden miljoen euro's geld in van de gemeenschappelijke Europese begroting. Voor Nederland vallen de Betuweroute, de HSL-Zuid en de Maaswerken onder de paraplu van de Trans-Europese Netwerken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.