Home

Achtergrond 270 x bekeken 6 reacties

Europese Unie melkt quotum niet vol

Europese melkveehouders melken het totale EU-quotum nog steeds niet vol.

In het melkjaar 2007/2008 werd in de hele EU bijna 137,4 miljoen ton melk geproduceerd. Op een quotum van ruim 139,6 miljoen ton is dat 98,4 procent.

Dat blijkt uit voorlopige cijfers, die de Europese Commissie maandag heeft gepubliceerd. In 2006/2007 kwamen de Europese zuivelboeren op 98,6 procent van het EU-quotum.

De daling komt geheel voor rekening van de nieuwe lidstaten Roemenië en Bulgarije, die respectievelijk 30 en 15 procent onder hun quotum zitten. Worden die twee landen niet meegeteld, dan zouden de lidstatenl 98,76 procent van het quotum volmelken.

In het licht van de afschaffing van de quota in 2015 gaan er stemmen op om geen superheffing toe te kennen, als de EU in haar geheel onder het quotum blijft. Daarnaast pleiten sommigen voor verhandeling van quota tussen lidstaten.

Het afgelopen melkjaar waren de verschillen tussen de lidstaten weer groot. Terwijl veel Oost-Europese lidstaten en het Verenigd Koninkrijk ruim binnen hun quotum bleven, overschreden Italië, Oostenrijk, Duitsland, Nederland en Ierland hun quotum.

De superheffing voor Nederland van bijna 40 miljoen euro, die het Productschap Zuivel al in mei had berekend, wordt bevestigd door de jongste Brusselse cijfers. De Nederlandse overproductie bedroeg ruim 142.000 ton.

Naast de Italianen, die traditiegetrouw een forse superheffing aan hun broek krijgen, moet Duitsland een hoge boete betalen. Door de hoge melkprijs produceerde de Duitse zuivel veel meer dan vorig jaar. Dat gold ook voor de Franse veehouders, hoewel die 1,4 procent binnen hun quotum bleven.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  anne

  Ik zie hierin juist de reden waarom Nederland voor uitbreiding van quotum moet zijn. In Nederland en Italie knelt de quotering, elders niet.

  Logisch dat de postbodeboeren in Beieren met hun achterblijvende industrie voor handhaving van marktregulering zijn, ze hebben er nu geen last van en zien het als bescherming van het oude. Logisch dat ondernemende Nederlanders voor afschaffen quotering zijn.

 • no-profile-image

  poep in je schoen

  nee, het is 1,6 % niet vol. Die andere 98,4 % is wél vol..!!
  En 1,6 % is best wel veel. Als je rente 1,6% zou stijgen. moet je eens zien wat er met je resultaat gebeurd..!!

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  Quotum niet volledig benut? Bewijs van dat de meerderheid vind dat de uitbreiding van de hoeveelheid te leveren melk zinloos is.

 • no-profile-image

  Jeroen

  98,4% niet vol? Ik vind dat toch behoorlijk vol hoor...

 • no-profile-image

  gert

  als de prijs zo blijft komt het quotum ook niet vol,maar moet dat dan ?onderschrijden met deze prijs is beter dan overschrijden

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Liever 1,6% meer rente dan 1,6% extra melk. Dit laatste zou wel eens tot 50% minder inkomen leiden, veel meer dan de rente. Je ziet nu al dat de vraag en aanbod zich op een wankel evenwicht begeeft. Extra aanbod zou de prijs wel eens met centen kunnen laten dalen waardoor de al smalle marges volledig wegvallen.
  Kijk naar de autopindustrie. Die produceren minder omdat de vraag naar auto's onder druk staat. Wat willen veel melkveehouders: nog meer produceren m.a.g. lagere prijzen waardoor ze nog meer willen produceren om de kosten over meer liters uit smeren met als gevolg nog lagere ..............!!!!(vul maar in)

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.