Home

Achtergrond 228 x bekeken

Europese Hof buigt zich over toeslagrecht

Wie heeft nu het volledige zeggenschap over toeslagrechten, de verpachter of pachter?

Deze vraag is nog steeds niet beantwoord. Vandaag heeft de pachtkamer van het gerechtshof Arnhem besloten prejudiciële vragen te stellen aan het Hof van Justitie van de Europese Gemeenschappen te Luxemburg. Kern van deze vragen is of uit het Europese recht kan worden afgeleid of toeslagrechten bij het einde van de pacht aan de verpachter toekomen.

Aanleiding is het proefproces tussen de gemeente Kampen (verpachter) en akkerbouwer Kor van Dijk (pachter) dat twee jaar geleden is gestart. In september 2007 oordeelde de pachtkamer in Zwolle dat aan het einde van een pachtovereenkomst de toeslagrechten die opgebouwd zijn op een perceel, toekomen aan de verpachter. De helft van de waarde van die rechten moet hij vergoeden aan de pachter. Om volledige duidelijkheid te krijgen is toen hoger beroep aangetekend bij het de pachtkamer van het gerechtshof Arnhem. Deze wil nu meer duidelijkheid over deze zaak van het Hof van Justitie in Luxemburg.

Het pachthof in Arnhem wil weten of uit de Verordeningen van de Europese Gemeenschap dan wel uit algemene beginselen van Europees Gemeenschapsrecht kan worden afgeleid of toeslagrechten bij het einde van de pacht aan de verpachter toekomen. Volgens de pachtkamer van het gerechtshof is zij verplicht om deze vragen te stellen, omdat zij mogelijk als hoogste nationale rechter de zaak beslist.

De procedure bij de pachtkamer van het gerechtshof Arnhem gaat verder nadat het Europese Hof van Justitie de vragen heeft beantwoord. Het Europese Hof van Justitie doet meestal ongeveer achttien maanden over het beantwoorden van de vragen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.