Home

Achtergrond 150 x bekeken

Europarlement heeft lak aan Chinese druk

Het Europees Parlement laat zich niet intimideren door de Chinese regering.

Die dreigt met "ernstige schade'' aan de Chinees-Europese relaties als het Europarlement zijn mensenrechtenprijs geeft aan een belangrijke Chinese dissident.

"Wij aanvaarden geen enkele druk. De prijs wordt uitgereikt in Straatsburg en niet in Peking'', zei voorzitter Hans Gert Pöttering van het EP woensdag in een reactie.

Hij en de fractievoorzitters ontvingen de afgelopen weken brieven van de Chinese ambassadeur in Brussel. Die schreef dat het het Chinese volk pijn zou doen en dat het ernstige schade zou toebrengen aan de relaties als het EP de Sacharovprijs aan de veroordeelde dissident Hu Jia zou geven. Sommige Europarlementariërs werden met die boodschap ook gebeld door Chinese diplomaten.

De Chinese bemoeienis zette veel kwaad bloed in het parlement. Pöttering zei vandaag dat ook het Europarlement de goede relaties met China belangrijk vindt, maar dat het EP vrij is te beslissen.

Duidelijk is inmiddels al dat Hu Jia de prijs donderdag definitief zal krijgen. Een ruime meerderheid van de Europarlementariërs steunt zijn kandidatuur, boven de twee andere overgebleven kandidaten. Hu Jia was vanaf het begin de favoriet van de liberalen en de Groenen, maar ook de christendemocraten kiezen voor hem.

De dissident, die vooral op internet actief is, werd eind vorig jaar opgepakt en in april wegens staatsondermijnende activiteiten veroordeeld tot een celstraf van drie en een half jaar.

De Sacharovprijs wordt jaarlijks uitgereikt voor het opkomen voor de democratie, de mensenrechten en de vrijheid van meningsuiting. De prijs is vernoemd naar Andrej Sacharov, uitvinder van de waterstofbom en later belangrijk dissident in de Sovjet-Unie. De prijs werd in 1988 voor het eerst toegekend, aan de latere Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.