Home

Achtergrond 1 reactie

Europa springt in bres voor Tsjernobyl-kinderen

Onder leiding van CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt zet Europa Wit-Rusland onder druk om tienduizenden kinderen uit Tjsernobyl op vakantie te laten gaan in diverse Europese landen.

Dat liet Omtzigt vandaag weten.

Onder meer 33 kinderen gaan jaarlijks op vakantie naar Vriezenveen om bijvoorbeeld te herstellen van hun ziekte die ze opliepen naar aanleiding van de ramp met de kernreactor. Minister-president Loekasjenko verbiedt de kinderen op vakantie te sturen, omdat hij bang is dat ze niet meer naar hun vaderland terugkeren.

Omtzigt heeft achttien parlementariërs uit twaalf landen bereid gevonden een resolutie in te dienen bij de Raad van Europa om de uitwisselingsprogramma's met de Europese landen zo snel mogelijk te hervatten. De Raad van Europa bewaakt de mensenrechten in Europa.

Administrator

Eén reactie

 • no-profile-image

  A. van den Boorn

  Beste mijnheer Omzigt

  Fij dat U zich voor de vakantie van de Witrussische kinderen wilt inzetten.
  Hier ztuur ik U de brief die ik al een paar keer heb gestuurd naar het centrale emailadres van de tweede kamer.

  Hartelijk dank voor uw zinzet.
  A. van den Boorn


  "Aan de leden van de Tweede Kamer


  Ik ben voorzitter van de Stichting Tsjernobyl Kind te Gast te Schinveld.
  We bieden kinderen uit “Tsjernobyl” en omgeving een fijne vakantie aan.
  N.a.v. de laatste persberichten met de mededeling dat de Witrussische president adhoc heeft besloten om de kinderen uit Witrusland niet meer tot Nederland toe te laten om hier om gezondheidsredenen en humanitaire redenen in Nederland aan te sterken ,zijn onze leden van de stichting en alle gastouders zeer geschokt,.

  Gastgezinnen in Nederland hebben de afgelopen jaren meerdere duizenden kinderen opgevangen in hun huisgezinnen en hun goede en gezonde vakanties aangeboden.

  Na een verblijf in Nederland zie je de kinderen zienderogen aansterken.
  Gelukkig zien we vele jonge kinderen volgroeien tot gezonde volwassenen ,mede door de hulp die wij aan deze kinderen geven.
  Hier kan de Witrussische president zijn ogen niet voor sluiten. Hij zou juist blij moeten zijn dat wij een helpende hand bieden aan al deze kinderen,die het zo moeilijk hebben.
  Het lijkt me dat hieromtrent toch goede afspraken tussen de regeringen kunnen worden gemaakt.

  De armste scholen, weeshuizen, ziekenhuizen worden nog steeds voorzien van vele honderdduizenden euro’s aan hulpgoederen.
  We zijn ernstig geschrokken van de beslissing van de President van Wit-Rusland om een dergelijk ad hoc besluit te nemen. We begrijpen de bezorgdheid van de regering van Wit-Rusland over het welzijn van de kinderen uit Belarus., ook wij zijn bezorgd over het welzijn van deze kinderen.

  Dring er a.u.b. op aan dat de zieke en gezonde kinderen de vakantie van hun leven ontvangen in de maanden waarop zij vakantie hebben en vooral in de maanden mei -juni -juli.

  Namens alle leden en gastouders van onze Stichting,


  Hoogachtend
  A .van den Boorn
  Voorzitter Stichting Tsjernobyl “Kind te Gast “
  Aan het Broek 7
  6451 BW Schinveld "

Of registreer je om te kunnen reageren.