Home

Achtergrond 230 x bekeken 2 reacties

Eten wordt goedkoper in Brussel

De voedselprijzen zijn wereldwijd onderhevig aan het zogenoemde mattheuseffect: wie al rijk is, moet minder betalen voor zijn eten en wie arm is, moet meer betalen.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Britse wereldomroep BBC, meldt De Standaard.

BBC-correspondenten in acht wereldsteden volgen de prijzen van vijf basisproducten: aardappelen of rijst, rundvlees, brood, melk en eieren.

In amper drie maanden zijn er opvallende prijsschommelingen. Alleen in Brussel (-6 procent) en Moskou (-2 procent) zijn de prijzen gedaald, in Washington bleven ze stabiel.

In alle andere steden - toevallig of niet, de armste - gingen de prijzen fors de hoogte in. De stijging varieerde van +6 procent in Nairobi, tot +14 procent in Skopje. Buenos Aires, Delhi en Jakarta situeren zich daartussen.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Johan

    In het westen volgen de voedselprijzen de markt min of meer, behoudens speculaties. In de armere landen wordt voedsel vaak gesubsidieerd en nu het geld krapper wordt kunnen die arme overheden het niet langer zich veroorloven en moeten ze ook in realistischer prijzen toestaan ondanks de kans op volksoproer/ rellen

  • no-profile-image

    Edwin

    Ben benieuwd welke (economische) redenatie hieraan ten grondslag leg. Kan iemand mij die uitleggen?

Of registreer je om te kunnen reageren.