Home

Achtergrond 142 x bekeken

Eerste nieuwe kentekenserie is hard gegaan

Sneller dan verwacht is de RDW al door de kentekens uit de serie met beginletter G heen.

Sinds enige tijd kan de oplettende weggebruiker dan ook kentekenplaten met de beginletter H zien rondrijden. "Dit is snel gegaan; misschien hadden mensen erop gewacht'', zegt een woordvoerder van de dienst voor het wegverkeer.

Sinds 19 mei kent Nederland personenauto's met kentekens met drie letters, na 57 jaar met tweelettercombinaties te hebben rondgereden. Met de nieuwe combinatie hoopte de RDW drie miljoen auto's te kunnen voorzien. De RDW heeft "geen bergen'' klachten gekregen over lettercombinaties als GGZ, GGD of andere combinaties. "Wel vragen, dat heb je altijd. In feite worden verzoeken voor een andere kentekenplaat niet gehonoreerd.''

Klinkers worden niet gebruikt aan het begin van kentekenplaten, voor de hand liggende combinaties die echt niet kunnen ook niet, zoals GVD, NSB of SS. De L gaan we ook niet tegen komen op de weg, die letter is gereserveerd voor landbouwvoertuigen. De A is voor het Koninklijk Huis, de B voor vrachtwagens, de C lijkt teveel op een O of een nul, de D en de F zijn voor bromfietsen, de M voor motoren, de O voor opleggers. De Q wordt ook als te onduidelijk gezien, de V is voor busjes en de W voor caravans en aanhangers.

Voor bromfietsen is de hele serie van D-platen met drie letters op rij al op. Daarvoor worden de letters nu uit elkaar gehaald. In plaats van bijvoorbeeld 01-DBB-1 wordt het binnen een paar weken D-001-DB.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.