Home

Achtergrond

Een op de drie kinderen krijgt astmamedicijn

Een op de drie kinderen heeft voor het achtste levensjaar astmamedicijnen gebruikt. Maar die kinderen hebben lang niet allemaal astma.

Dat blijkt uit een onderzoek waarop Mira Zuidgeest woensdag 8 oktober promoveert aan de Universiteit Utrecht. Kinderen die op hun achtste jaar ook echt aan astma lijden, zijn in de periode daarvoor wel intensiever en langduriger behandeld.

Astma is bij jonge kinderen moeilijk vast te stellen omdat er nog geen goede diagnostische test bestaat. Bij een piepende ademhaling schrijven artsen dan al snel een astmamedicijn voor. ”Eenderde van de kinderen tot acht jaar krijgt een astmamedicijn voorgeschreven, terwijl nog niet de helft de diagnose astma heeft. Dit wijst op overgebruik”, aldus de promovenda.

Zuidgeest stelde wel vast dat artsen bij gebrek aan diagnostische middelen de medicijnen ook voorschrijven om te zien hoe de kinderen erop reageren. Als een kind goed op het medicijn reageert, is de kans op astma groter.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.