Home

Achtergrond 316 x bekeken

Eén WTO-tactiek voor China, Brazilië, India & Zuid-Afrika

China, Brazilië, India en Zuid-Afrika gaan mogelijk gezamenlijk optreden binnen het wereld handelsoverleg (WTO).

Tot nu toe hield China zich afzijdig. Samen staan ze in onderhandelingen sterker tegen het Amerikaans-Europese blok.

Al langer zingen geruchten dat het reeds nauw samenwerkende Brazilië, India en Zuid-Afrika toenadering zoeken tot China. Volgens politiek-econoom Mohau Pheko is het bijna zover, en kan de verbinding een groot verschil maken tijdens toekomstige onderhandelingen.

Hij laat tegenover persbureau IPS weten dat de landen grotendeels overeenkomstige belangen hebben wat betreft het landbouwdossier. Allen willen vrijwel ongebreidelde toegant tot de rijke Europese, Amerikaanse en Japanse markten, en dat zonder zelf al te kwetsbaar te worden.

Politiek analist Willie Breytenbach van de Universiteit Stellenbosch verklaart dat incidenteel verbinding wenselijk is, maar de landen te sterk verschillen. "De landen staken elkaar vooralsnog in de Doha-Ronde in de rug wanneer het ze uitkwam."

"Het betreft drie regionale grootmachten." India en Brazilië, benadrukt Breytenbach, reserveren voor zichzelf nog altijd het middel van importheffingen en exportsubsidies. Zuid-Afrika heeft deze al lang geleden achter zich gelaten.

Of registreer je om te kunnen reageren.