Home

Achtergrond 176 x bekeken

E.coli-uitbraak in ijsbergsla VS

In de staat Michigan zijn 30 mensen ziek geworden door E.coli-besmetting.

De oorzaak wordt voorlopig gezocht in ijsbergsla, maar er zijn vragen over de bron die is aangewezen door het departement van volksgezondheid in Michigan.

Dit departement noemde in een verklaring slaverwerker Aunt Mid’s als de distributeur van de sla. Het bedrijf heeft uit eigen onderzoek geen besmetting kunnen aantonen en ook het departement van landbouw in Michigan stelt dat de bron nog niet exact is vastgesteld.

Aan het begin van de zomer vond in de zuidelijke staten van de VS een E.coli-uitbraak plaats. De Amerikaanse voedsel en warenautoriteit FDA deed toen enkele maanden over de precieze herkomst van de besmetting. Publicaties over besmette tomaten leidden tot het inzakken van de consumptie.

Aunt Mid’s heeft een traceringssysteem waarmee de verpakte gesneden sla is terug te herleiden naar telers, maar directeur Dominic Riggio wil telers niet aan de schandpaal nagelen door ze te noemen aan Amerikaanse vakbladen. Aunt Mid’s zegt zelf behoorlijke schade te lijden van de publicaties over de E.coli-uitbraak, terwijl nog niet zeker is dat het bedrijf de oorzaak is.

In een kantine van Michigan State University en Lenawee gevangenis zijn 14 zieken gemeld. Aunt Mid’s levert wel aan beide instellingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.