Home

Achtergrond

Echtpaar verkoopt vakantieboerderij via loterij

Een echtpaar uit Alkmaar probeert van zijn onverkoopbare 'droomboerderij' bij de Franse Pyreneeën af te komen via een zelfopgezette loterij.

De twee vinden Nederlandse regels voor de organisatie van een loterij te streng. Bovendien moeten ze te veel belasting afdragen over de opbrengst. Het echtpaar is daarom uitgeweken naar Groot-Brittannië.

Belangstellenden kunnen via internet inschrijven voor 38 euro per lot. De gerestaureerde woonboerderij stamt uit de achttiende eeuw en bestaat onder meer uit twee woonhuizen met 1,3 hectare grond. Het complex staat al twee jaar te koop voor 545.000 euro.

Eigenaresse Marty Nederhorst (59) schat dat de verkoopprijs door de huidige economische malaise iets te hoog ligt voor veel potentiële kopers.
De Alkmaarders hopen voor het eind van 2008 24.000 loten te hebben verkocht. Van de ruim 900.000 euro die ze dan hebben verzameld, gaan de kosten van de loterij af en een fors bedrag voor goede doelen. ”De winnaar krijgt dan zonder verdere kosten de boerderij gratis in handen”, aldus Nederhorst.

De loterij is volgens haar geheel volgens de Engelse wet opgezet. ”Een notaris kiest op oudjaarsdag de winnaar.” Belangstellenden kunnen er op www.winyourdreamhouseinfrance.com meer over lezen.

Mocht het benodigde geld eind december niet binnen zijn, dan verlengt het echtpaar de inschrijfperiode met een aantal maanden. Als er dan nog te weinig loten zijn verkocht, kan het echtpaar besluiten het ingezamelde bedrag te verloten onder de deelnemers. Marty Nederhorst: ”Dan kunnen ze geen boerderij winnen, maar een geldbedrag. Alles is vastgelegd bij de notaris.”

Tot nu toe heeft het echtpaar 430 loten verkocht. ”Maar we zijn nog maar net begonnen”, zegt de initiatiefneemster. Volgens haar heeft in Engeland een persoon zijn huis al met succes via een loterij verkocht. ”Bij twee anderen loopt het behoorlijk goed.”

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.