Home

Achtergrond

EU ziet mogelijke risico's nanodeeltjes

Nanodeeltjes hebben mogelijke risico's, stelt het EU-agentschap voor veilige voeding EFSA vandaag in een ontwerpopinie.

Met nanotechnologie komen allerlei stoffen op minuscuul formaat in allerlei zaken, bijvoorbeeld metaaldeeltjes om de zweetgeur in sokken te bestrijden.

"Mogelijke risico's ontstaan omdat de nanotechnologie bijzondere eigenschappen hebben door hun kleine omvang. Ze kunnen daardoor in het lichaam rondgaan op een manier zoals andere substanties dat niet kunnen'', aldus het EU-agentschap. De wetenschappers vragen om meer onderzoek, omdat bestaande gegevens van stoffen niet zomaar overgenomen kunnen worden voor nanoversies.

Eerder toonde de Europese Consumentenbond BEUC zich bezorgd over nanodeeltjes zware metalen in producten zoals zonnebrandcrème. GroenLinks pleitte in juli voor een verbod zolang effecten onduidelijk zijn. Minister Piet-Hein Donner (Sociale Zaken) heeft vakbonden en werkgevers gevraagd om een advies hoe ze werknemers kunnen beschermen tegen nanodeeltjes.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.