Home

Achtergrond

EU verdeeld over opstelling tegenover Rusland

De Europese Unie is nog verdeeld over de vraag of onderhandelingen met Rusland over een nieuw partnerschap binnenkort weer kunnen beginnen.

Dat bleek vandag tijdens overleg van EU-ministers van Buitenlandse Zaken in Luxemburg.

Een aantal EU-landen vindt dat de betrekkingen weer voorzichtig genormaliseerd kunnen worden nu Rusland zich heeft teruggetrokken uit de bufferzones rond de afvallige Georgische regio's Zuid-Ossetië en Abchazië. Dat was op 8 september afgesproken tussen de Franse president Nicolas Sarkozy en de Russische president Dmitri Medvedev.

Maar een aantal andere landen, waaronder de Baltische staten, Polen en Zweden vinden dat niet genoeg. Zij willen dat Rusland zich terugtrekt achter de posities van voor het begin van het conflict in Georgië. Dat was afgesproken tijdens de eerste keer dat Sarkozy en Medvedev een zogeheten zespuntenplan voor een staakt-het-vuren in Georgië opstelden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.