Home

Achtergrond 284 x bekeken 1 reactie

'EU moet zorgen voor stricte naleving kooiverbod'

Het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) gaat er vanuit dat de Europese Commissie streng zal optreden tegen overtredingen van het kooiverbod.

”2012 is 2012, zegt Brussel. Prima, maar dan moeten ze dat ook handhaven”, vindt secretaris Ben Dellaert. Na 2012 moeten kooieieren niet meer te krijgen zijn, ook niet als een tekort ontstaat.

Het PPE probeert zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen over de houding van de EU. ”Er is vooral angst dat andere lidstaten het verbod niet naleven terwijl wij dat wel doen. Als kooieieren dan op de markt gebracht worden is dat oneerlijke concurrentie.”

Ook is het moment van omschakelen onduidelijk. ”Gaat het om hennen die na 2012 opgezet worden of die op dat moment aanwezig zijn? Als dat zo is, moeten ondernemers in 2010 al om zijn.”

Hierdoor wordt tijdige naleving nog moeilijker. ”De financiële crisis zal het nog extra vertragen”, verwacht Arend Mijs van de Anevei. Hij gaat er niet vanuit dat 2012 gehaald wordt. ”Maar we moeten er wel naar streven. Overheden en de EU moeten niet achterover leunen.”

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    kippenboer

    Als je als PPE niet in staat ben de richtlijn juist te lezen ( geeft mij toch wel te denken over de kwaliteit van deze personen) voor mij is het toch wel duidelijk wanneer het verbod ingaat op 1 januari 2012 je zal als pluimveehouder je stal voor die tijd aangepast moeten hebben, de tekst is namelijk letterlijk als volgt: Richtlijn 1999/47/EG van de Raad1 stelt minimumnormen voor de bescherming van legkippen.
    Krachtens de richtlijn mogen leghennen vanaf 1 januari 2012 niet meer in systemen
    met niet aangepaste kooien worden gehouden.

Of registreer je om te kunnen reageren.