Home

Achtergrond

EU houdt vast aan deadline voor klimaatafspraken

De Europese Unie houdt vast aan de afspraak om in december de onderhandelingen over een alomvattend Europees klimaatpakket af te ronden.

EU-leiders besloten dat vandaag op een EU-top in Brussel, ondanks problemen van Italië en een aantal Oost-Europese landen met de ambitieuze doelen.

De Franse president Nicolas Sarkozy, dit half jaar voorzitter van de Europese Unie, had zwaar ingezet op het vasthouden aan het oorspronkelijke tijdschema. De EU sprak vorig jaar af om in 2020 20 procent minder van het broeikasgas CO2 uit te stoten, 20 procent zuiniger te zijn met energie en 20 procent van de energiebehoefte te halen uit duurzame energie als zon, wind en water.

Maar Italië, Polen en ook Duitsland vrezen dat de ambities ten koste kunnen gaan van hun industrieën en economieën. De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei donderdag bij vertrek uit Brussel dat de EU-leiders voor de verdeling van de lasten rekening zullen houden met de specifieke situatie in landen.

Grote Europese landen als Frankrijk en Groot-Brittannië en ook Nederland willen per se vasthouden aan de ambities en aan het tijdschema. Sarkozy zei dat Frankrijk "zijn hele gewicht in de schaal'' moest leggen om aan de deadline vast te houden. Premier Jan Peter Balkenende voorspelde nog een pittige strijd in de periode tot de EU-klimaattop half december. "Maar dan moeten we ook echt spijkers met koppen slaan.''

Sarkozy bleek bereid te kijken naar de specifieke problemen van sommige landen. Voor een dreigend veto van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi leek hij niet echt bang. "Silvio is niet iemand die processen stopt'', zei Sarkozy. Berlusconi is uiteindelijk altijd in staat breder te kijken dan de belangen van Italië, meende Sarkozy.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.