Home

Achtergrond

EU exporteert voor het eerst grote hoeveelheid mais

De Europese Unie exporteert dit graanseizoen voor het eerst grote hoeveelheden mais. Dat komt door de grote oogst.

Dit graanseizoen, dat op 1 juli is begonnen, is in de EU voor 403.300 ton mais aan exportcertificaten aangevraagd. Dat is een unieke situatie, zegt een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw. "De EU importeerde altijd grote hoeveelheden mais, maar exporteerde heel weinig. Vorig graanseizoen is 13 miljoen ton mais ingevoerd in de EU."

De woordvoerder schrijft de export toe aan de grote maisoogst in de EU. "Daardoor staan de prijzen onder druk. De maisnotering in Boedapest (Hongarije) staat deze week op ongeveer 82 euro. Dat betekent dat de Hongaarse maisteler hooguit 70 tot 75 euro per ton kan krijgen voor de mais. De lage prijs maakt het voor exporteurs aantrekkelijk de mais te verkopen op de wereldmarkt."

De Europese Commissie schat de maisoogst dit jaar op 60,3 miljoen ton. Vorig jaar lag dat op 48,3 miljoen ton. In 2006 is 55,5 miljoen ton mais geoogst.

De Europese Commissie stelt de graaninterventie open op 1 november. Er wordt maximaal 700.000 ton mais opgekocht. De interventieprijs voor mais bedraagt €101,31. De maistelers zullen daar echter geen gebruik van maken, stelt de woordvoerder. "Tot en met 31 december kan mais worden aangeboden voor interventie. Daar moet een garantie van 15 euro per ton voor worden betaald. Half januari beslist de Commissie welk deel werkelijk wordt opgekocht, gezien het maximum van 700.000 ton. Telers kiezen liever eieren voor hun geld en verkopen de mais nu."

De maisoogst valt ook hoger uit doordat Bulgarije en Roemenië sinds 2007 lid zijn van de EU, zegt de woordvoerder. "In die landen wordt veel mais verbouwd. De export van de EU drukt de maisnoteringen wereldwijd. In Brazilië en Argentinië weten ze niet waar ze met de mais naar toe moeten."

Of registreer je om te kunnen reageren.