Home

Achtergrond 249 x bekeken

EP wil veel meer geld voor schoolfruit

Brussel moet voor volgend schooljaar geen 90 miljoen euro vrijmaken voor gratis schoolfruit in de hele EU, maar 500 miljoen euro.

Daarvoor pleitte de commissie landbouw van het Europees Parlement vandaag.

De Europese Commissie wil 90 miljoen euro besteden als de 27 EU-landen eenzelfde bedrag op tafel leggen. Dan is er genoeg geld om kinderen van zes tot tien jaar, eenmaal per week gratis fruit te geven gedurende dertig weken per jaar. Maar het Europarlement vindt dat veel te weinig en wil daarom een veel groter budget.

Parlementariërs in de landbouwcommissie pleiten nu voor 500 miljoen euro, al vinden sommigen, zoals Esther de Lange (CDA) dat wel weer erg hoog. "Laten we beginnen met een lager bedrag. Dat kan dan nationale programma's aanzwengelen.''

De EU wil dat kinderen meer groente en fruit eten. Maar heel weinig kinderen halen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 400 gram fruit en groente. Meer fruit moet leiden tot minder obesitas en minder overgewicht bij jonge kinderen. In de EU zijn 22 miljoen kinderen te zwaar. Nederland heeft al een programma voor schoolfruit en hoort bij de EU-landen die geen voorstander zijn van een forse verhoging van het Europese budget.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.