Home

Achtergrond 2 reacties

ECN: kosten mestvergisting gestegen

De gemiddelde productiekosten voor covergisting van dierlijke mest bedragen 18,7 cent per kilowattuur voor 2009-2010. Dat heeft Energie Centrum Nederland (ECN) berekend.

Voor 2008-2009 bedroegen de kosten nog 17,9 cent per kilowattuur. Het ministerie van Economische Zaken gebruikt de berekening om het subsidiebedrag voor de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE) vast te stellen.

Dat subsidiebedrag wordt bepaald door de productiekosten (het basisbedrag) te verminderen met een correctiebedrag. De hoogte van dat bedrag is nog niet bepaald.

Momenteel is voor covergisting een subsidie van 12 cent per kilowattuur beschikbaar; volgens de agrarische sector is dat bedrag te laag om rendabel te kunnen draaien.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    co

    Dus niet doen. Het mestprobleem zal dus anders opgelost moeten worden. De covergisting is een manier geworden om subsidie te krijgen voor het oplossen van een mestprobleem. Wanneer er meer betaald wordt voor de afname van mest, is de vergister weer rendabel. Niet van jouw probleem mijn probleem proberen te maken. Wanneer het mestprobleem niet op te lossen valt, rest maar een remedie: minder mest produceren.

  • no-profile-image

    joh

    er is geen 12 cent subsidie beschikbaar maar dit is de totale vergoeding incl. elektr.tijds prijs dus ook je opbrengst voor geleverde energie in de oude regeling kreeg je daarvoor een marktcomforme prijs boven de 9.7 cent subsidie

Of registreer je om te kunnen reageren.