Home

Achtergrond 229 x bekeken 5 reacties

Duitse akkerbouwer houdt graan langer vast

In Duitsland is naar schatting 60 procent van de graanoogst nog niet verkocht. Dit is minder dan normaal om deze tijd van het jaar.

Exacte cijfers over de graanvoorraad op de Duitse akkerbouwers zijn nog niet beschikbaar. Schattingen van marktwaarnemers geven aan dat 60 procent van de oogst nog niet is verkocht. De dalende prijstrend stimuleert akkerbouwers om het graan nog even vast te houden.

Analist Martin Schraa van het marktbureau ZMP stelt dat de akkerbouwers in het noorden van Duitsland meer graan hebben verkocht dan in het zuiden. Dat komt voor een deel door de aanwezigheid van zeehavens in het Noorden, waardoor de export wat gemakkelijker is te organiseren.

De Duitse akkerbouwers oogsten afgelopen zomer volgens het landbouwministerie 25,7 miljoen ton wintertarwe. Dat was vorig jaar bijna 22,1 miljoen ton. Dat valt mee gezien de aanvankelijk sombere schattingen.

Dat komt deels door de uitbreiding van het graanareaal. De opbrengst per hectare groeide echter ook naar 8,1 ton. In 2007 bleef de hectareopbrengst steken op net iets onder de 7 ton.

Volgens Schraa is niet alleen de opbrengst maar ook de kwaliteit van het graan goed. Het eiwitgehalte moest wel wat inleveren en komt dit jaar gemiddeld op zo’n 12,5 procent. Ook aan de valgetallen en de overige kwaliteitsparameters mankeert weinig.

Naar schatting 75 tot 80 procent van de wintertarwe, de vanouds dominerende graansoort in de Bondsrepubliek, heeft bakkwaliteit. Voor rogge is het aandeel met bakkwaliteit zelfs 90 procent en dat is erg hoog.

Ook de kwaliteit van de zomergerst is beter dan vorig jaar. De hectareopbrengst steeg ten opzichte van 2007 met bijna 14 procent naar 4,9 ton. De totale opbrengst belandde op 2,7 miljoen ton. Dat is 600.000 ton meer dan vorig jaar.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  waarnemer

  Je zult zien dat een belangrijk deel van de onverkochte hoeveelheden nooit heeft bestaan. Alle oogstramingen zijn dit jaar politiek geladen ivm de angst voor (te) hoge voedselprijzen.

 • no-profile-image

  gert

  dit is goed voor de prijsvorming

 • no-profile-image

  akkerbouwer

  Om Harm te steunen blijf ik nog wel ff vegetariër. Blijft vlees goedkoop.

 • no-profile-image

  Westbrabander

  Het is al net als bij aardappelen en uien, hoe beter de kwaliteit hoe lager de prijs.

 • no-profile-image

  Harm

  Dan wacht ik nog even met kopen, zal de prijs zeker nog zakken.
  Op naar de € 13,-

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.