Home

Achtergrond 367 x bekeken

Drie procent landbouwgrond naar natuur

Binnen tien tot vijftien jaar moet drie procent van alle landbouwgrond een natuurbestemming krijgen.

Dat zei directeur van Natuurmonumenten, Jan Jaap de Graeff, vandaag tijdens een bijeenkomst op het eiland Tiengemeten. Ook dat eiland, dat toch vorig jaar nog akkerbouwgebied was, is inmiddels natuur geworden.

Zo’n 1,5 procent van alle landbouwgrond, 30.000 hectare, moet rechtstreeks naar beheerende organisaties als Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer gaan. Een andere ruim 1,5 procent, ongeveer 35.000 hectare, moet door particulieren en boeren beheerd gaan worden.
Ondanks alle zorgen over de kredietcrisis, moet het belang van natuurontwikkeling niet uit het oog worden verloren. Dat heeft Jan Jaap de Graeff, directeur Natuurmonumenten, woensdag gezegd tijdens een bezoek aan het eiland Tiengemeten.

De Graeff stond woensdag stil bij twintig jaar natuurontwikkeling en benadrukte dat het belangrijk is door te gaan om grotere en aaneengesloten natuurgebieden te maken. Tiengemeten werd een jaar geleden teruggeven aan de natuur en inmiddels "explodeert" de natuur er: bijzondere vogelsoorten duiken op en de eerste moerasvogel, de porseleinhoen, broedt er.

Kelly Lubbers

Of registreer je om te kunnen reageren.