Home

Achtergrond 190 x bekeken 5 reacties

Dreigend tekort water groter probleem dan kredietcrisis

Een dreigend tekort aan water bedreigt de Nederlandse landbouw en industrie.

Het probleem is veel groter dan de kredietcrisis, aangezien de vraag veel sneller toeneemt dan er water is. Dat meldt bestuursvoorzitter Bert Heemskerk van de Rabobank Groep.

Heemskerk deed de uitspraak bij de presentatie van het Water Scarcity-rapport, dat samen met het World Resources Institute is opgesteld. De snel toenemende vraag naar landbouwproducten, voor zowel voeding als energie, werd door Heemskerk inzichtelijk gemaakt.

"We hebben een 10 meter diep kanaal nodig met een breedte van 100 meter, en de lengte van 7 keer een reis naar de maan en terug. Het probleem is: zoveel water is er gewoon niet. Ten gevolge hiervan", aldus de topman, "moet de inzet van water veel efficiënter vorm krijgen."

"Met andere woorden: more crop per drop". Heemskerk denkt dat de hoge prijzen voor meststoffen, water en gewasbeschermingsmiddelen bedrijven reeds stimuleren efficiënter te gaan werken, bijvoorbeeld door irrigatie. Bedrijven die technologische oplossingen aanbieden floreren, aldus Heemskerk.

"De wereld kan best zonder geld, uiteindelijk slechts 4000 geleden geïntroduceerd door de Feniciërs", aldus Heemskerk. "En zeker zonder aandelen, 400 jaar geleden geïntroduceerd. De wereld kan echter niet zonder water. Wetenschappers zoeken het universum af naar water, omdat water ook leven impliceert."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jottum

  terwijl ze daar al geld als water hebben!

 • no-profile-image

  down under

  Als "we" 4000 jaar geleden zonder geld konden waarom moet nu ineens, nog geen 5% van de beroepsbevolking, ineens "efficiënter" gaan werken. Het probleem is van iedereen en dus zal ook iedereen er een steentje (lees: eurotje) aan moeten bijdragen!

 • no-profile-image

  roos

  Ik dacht dat niet zo lang geleden "te veel water" het probleem voor de toekomst zou worden! Grote delen van de wereld zouden "verzuipen" als het ijs op de polen
  zou blijven smelten.
  Zo kun je zien hoe snel iets veranderen kan.
  Maar ja zo kom je ook in het nieuws
  en is de aandacht even van de beurs problemen afgeleid.

 • no-profile-image

  gert

  bij de rabobank draait alles wel om geld

 • no-profile-image

  freekmelktkoeien@hotmail.com

  ok even rekenen.
  10 x 100 x (384400*x2 x 7) =5381600000m3
  *afst aarde-maan.
  en dan 5381600000 gedeelt door 41528000* is zeg maar 13 meter water per jaar per vierkante meter.
  *oppervlakte ned.
  wat groeien ze daar in nederland dezer dagen zeewier?ik kijk veel naar het nederlandse nieuws maar ik zie nooit mensen met snorkels 13 meter onderwater op de fiets heen en weer rijden of winkelen voor beren vlees. dan vraag jezelf toch af krijgen deze gasten ook nog betaalt voor deze onnozele berekeningen

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.