Home

Achtergrond 6 reacties

'Dreigend eiertekort Europa door kooiverbod'

De komende jaren zal er een groot tekort aan eieren ontstaan in Europa. Consumenten moeten zich dan ook voorbereiden op sterk stijgende eierprijzen.

Dat zeggen deskundigen van diverse universiteiten op een symposium van de Hogeschool voor Diergeneeskunde in Hannover.

Volgens professor Hans-Wilhelm Windhorst van de Universiteit van Vechta is het tekort onvermijdelijk. Hij stelt dat er in de EU nog 250 miljoen plaatsen aangepast moeten worden, wat zes miljard euro kost. Die omschakeling is volgens Windhorst financieel en praktisch onhaalbaar in drie jaar, waardoor veel pluimveehouders zullen stoppen. Hij voorspelt dat het tekort aangevuld wordt met eieren uit derde landen, vooral kooieieren.

Huisvesting in kleingruppenhaltung zou een oplossing zijn om het tekort op te vangen. Zolang deze eieren gecodeerd worden als kooieieren is dit systeem volgens de sprekers echter gedoemd te mislukken.

Duitsland zou volgens de sprekers extra getroffen worden omdat het kooiverbod daar volgend jaar al in gaat. Hierdoor moet de sector tegen oneerlijke concurrentie opboksen. Het Duitse tekort zal in eerste instantie vooral uit Zuid-Europa gevuld worden.

De sprekers vrezen dat de oneerlijke concurrentie langer aan zal houden omdat veel landen niet op tijd omschakelen. Ton van Dijk, die namens de European Egg Processors Association op het symposium sprak, voorspelt dat het tot 2017 zal duren tot Zuid-Europa over is naar alternatieve huisvestingssystemen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  kwekje@hotmail.com

  Lekker als die eieren weer terug komen.
  Dirk, welke mensen zijn er tegen?
  Je bedoelt die mensen, die half zijn ingelicht of zomaar een handtekening onder een briefje van Wakker Dier hadden gezet?

 • no-profile-image

  vera

  Wat ik echt niet begrijp is dat kooi dieren verboden worden en er dus een eier te kort komt, en omdat op te lossen gaan ze eieren importeren van kooidieren.
  De wereld op zijn kop, als je kooidieren verbiedt moet je ook import van eieren van kooidieren verbieden, snappen ze dat niet of willen ze dat niet snappen.

 • no-profile-image

  Kooi-ei liefhebber

  Dirk, ik ben een grote liefhebber van kooieieren, dit is het aller gezondste ei dat er is, de kippen voelen hun opperbest ( nergens anders halen ze zo'n hoog legpercentage )! Ik ga voor voedsel veiligheid en dat is bij de kooieieren het beste gewaarborgd!! Ik hoop dat we weer Nederlandse kooieieren in de winkel kunnen kopen want daar ben ik voorstander van, ik ben nl. van mening dat dit en het beste voor het milieu en het beste voor gezonde mensen is.

 • no-profile-image

  Dirk

  Sorry, ik ben niet tegen kooieieren, ik ben van mening dat die voor het milieu en gezondheid het beste zijn. Maar velen hebben inmiddels de omschakeling gemaakt, deze mensen worden dadelijk weer gestraft voor hun investeringen.
  Hopelijk ben ik iets duidelijker nu

 • no-profile-image

  bin desmet

  Met de jarenlange crisis in de lagsector is er een zekere tekort aan jonge nieuwe krachten in de sector waarmee we nu met een vergrijzing van de sector zitten.Zouden we niet beter uitstel geven voor het afbreken van de kooi als we toch eieren moeten kopen van derde landen die dan ook kooieieren zijn .Laat de eierboer dan nog een cent verdienen zodanig dat er weer motivatie is in de sector voor een nieuwe generatie eierboeren .Maar hou de nieuwe generatie eierboeren meer in de hand en behoed hen voor eventuele overprodukties zodanig dat de moraal er verder blijft.Want op dit ogenblik is de moraal ver zoek om een onzekere overschakeling want niemand van de handel durft zich uitspreken van de tijden zijn te woelig.

 • no-profile-image

  Dirk

  Ik ben dus benieuwd wie die kooieieren gaat kopen. We zijn toch allemaal zo tegen die kooidieren. Ik denk dat het, net als altijd er gewoon op uit draait dat de goedkope kooieieren niet aan te slepen zijn.
  Ik hoop dat alle pluimveehouders die hun kooien hebben afgebroken alle kooieieren persoonlijk uit de schappen gooien. En die bedrijven die ze nog verwerken blokkeren.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.