Home

Achtergrond

Doosjes en namen pillen lijken teveel op elkaar

Geneesmiddelen worden makkelijk verwisseld omdat namen en verpakkingen veel op elkaar lijken.

In de apothekersbranche wordt dan ook gepleit voor het scannen van de barcodes op pillendoosjes voordat de medicijnen worden uitgereikt of toegediend. Dat staat vandaag in het Pharmaceutisch Weekblad (PW).

"In de databank van de Centrale Medicatiefouten Registratie (CMR) komen veelvuldig meldingen van geneesmiddelenverwisselingen voor'', schrijft het vakblad. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Het kan komen doordat de namen van de medicijnen op elkaar lijken, omdat de doosjes er vrijwel hetzelfde uitzien, omdat formuleringen of toedieningsvormen door elkaar worden gehaald of omdat de sterkten worden verward.

Als voorbeelden van pillennamen die op elkaar lijken noemt PW onder andere Cytotec en Cytomel, Indapamide en Imipramine, Perfan en Perfalgan en Selokeen en Selektine.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.