Home

Achtergrond 213 x bekeken

Dienst Regelingen mag mais niet zomaar vernietigen

De Dienst Regelingen van het ministerie van LNV mag mais die gelegen is in een veiligheidszone rondom een bemetting met maiswortelkever niet zomaar laten vernietigen.

Dit heeft het College van beroep voor het bedrijfsleven (CBB) bepaald in een zaak die was aangespannen door een maisteler uit de Haarlemmermeer.

Hier had de Plantenziektekundige Dienst (PD) in 2006 een besmetting met de maiswortelkever vastgesteld. De dienst stelde een veiligheidszone in en sommeerde maistelers in de zone om hun mais te vernietigen.

De teler weigerde, omdat hij gezonde mais zou hebben en de kever niet was aangetoond in zijn mais. De PD en DR hebben het tegendeel niet bewezen. Het CBB oordeelt dat de overheidsdiensten hadden moeten aantonen dat de mais besmet was voordat ze deze mogen laten vernietigen. Nu moeten ze de teler een schadevergoeding van 5.000 euro betalen plus rente en de proceskosten.

Of registreer je om te kunnen reageren.