Home

Achtergrond 165 x bekeken

Denen gaan stemmen over troonopvolging door prinses

De Deense bevolking mag in juni zeggen of prinsessen voortaan net zoveel recht hebben op de troon als prinsen.

Dat maakte de Deense premier Anders Fogh Rasmussen maandag bekend, schrijft de Deense krant Politiken. Nu mag alleen een prinses koningin worden als zij geen broers heeft, zelfs als de prinses de oudste is. En dat moet anders, vindt Rasmussen. ”Het is een kwestie van gelijkheid”, lichtte hij de stemronde toe.

Om de wet te kunnen wijzigen moet minstens 40 procent van de stemgerechtigden naar de stemhokjes komen. Van hen moet dan minstens de helft weer voor de aanpassing zijn. Op 7 juni 2009 zijn ook de Europese parlementsverkiezingen.

Als de Denen voor de verandering stemmen, zal het toch nog even duren voor er weer een vrouw op de troon komt. De huidige koningin Margarethe II, die zelf alleen zussen heeft, heeft een zoon, prins Frederik, die aanspraak maakt op het koningsschap. Hij heeft weer een zoon, prins Christian, die daarna aan de beurt is.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.