Home

Achtergrond 2 reacties

Danish Crown betaalt starters toeslag op prijs

Danish Crown gaat boeren die een vleesvarkensbedrijf opzetten een toeslag betalen op de vleesprijs.

Het Deense concern meldt dit in een nieuwsbrief. De toeslag voor de starters heeft een looptijd van twee jaar en bedraagt in het eerste jaar 1,34 cent per kilo en in het tweede jaar de helft daarvan.

"Vestiging van nieuwe vleesvarkensbedrijven in Denemarken is van doorslaggevend belang voor de ontwikkeling van de bedrijfstak en de aanvoer van varkens bij Danish Crown. We willen jonge, nieuwe varkenshouders graag helpen", verklaart het concern.

De leveranties aan Danish Crown daalden de afgelopen jaren gestaag wegens een groeiende concurrentie op markt en de overstap van veel varkenshouders op de zeugen. Ook zeugenhouders die vleesvarkens willen gaan produceren kunnen aanspraak maken op de toeslag.

Danish Crown biedt de leveranciers een alternatieve afrekening aan, waarbij zij kunnen opteren voor een vleesprijs die is gebaseerd op een gemiddelde van drie weken, dat wil zeggen de leverantieweek en de week daarvoor en daarna. Volgens het concern is deze optie vooral voordelig voor boeren met een alles-in-alles-uit-productie.

Marc van der Lee van Vion zie een dergelijke constructie niet gauw gebeuren bij Vion en in Nederland. "Er zit natuurlijk een verschil in bedrijfstype. Danish Crown is een coöperatie en dat zijn wij niet. Maar ook om andere redenen zou ik hier niet aan willen. Een ondernemer moet zelf beslissen in welke branch hij actief is, of hij nou melkveehouder, akkerbouwer of varkenshouder wordt. Dat moet je beslissen door een goede motivatie, niet alleen voor het geld."

Daarnaast vindt Van der Lee de constructie oneerlijk tegenover bestaande klanten. "Je betaalt je nieuwe klanten meer dan je trouwe klanten met wie je al jaren goed samenwerkt. Dat kan natuurlijk niet."

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Marc van der Lee

    In mijn reactie op het bericht dat Danish Crown een toeslag gaat betalen aan startende varkenshouders staat dat VION die constructie oneerlijk vindt "tegenover bestaande klanten". Dat moet "tegenover bestaande leveranciers" zijn.

  • no-profile-image

    gert

    nou van der lee ,dan betaal jij alle leveranciers een toeslag uit als reactie,daar is ruimte genoeg voor

Of registreer je om te kunnen reageren.