Home

Achtergrond

'Daling verkoop ongeschilde tafelaardappelen gestopt'

De verkoop van ongeschilde aardappelen stijgt iets in Nederland.

Volgens directeur Bram Werkman van Landjuweel is de dalende tendens van de laatste jaren tot stilstand gekomen.

"Je merkt dat consumenten wat prijsbewuster boodschappen doen. De aardappel is goedkoop en voedzaam. Niet alleen de verkoop van aardappelspecialiteiten gaat wat beter, ook de grotere verpakkingen van 5 en 10 kilo worden wat meer verkocht", zegt Werkman.

Landjuweel verpakt ongeschilde aardappelen voor supermarkten. Volgens Werkman heeft het Jaar van de Aardappel, uitgeroepen door de Verenigde Naties, de consumptie gestimuleerd. "Verschillende activiteiten hebben het positieve aspect van de aardappel belicht."

Werkman is gematigd optimistisch over het aardappelseizoen. "Het areaal in Nederland is iets gekrompen. De kwaliteit van de aardappelen is erg goed. Frankrijk en België hebben een iets lagere opbrengst en minder goede kwaliteit. Dat stimuleert de afzet van Nederlandse aardappelen."

"Bovendien is de prijsvorming van fritesaardappelen positiever dan vorig jaar. Dat helpt de prijsvorming van tafelaardappelen. Ik verwacht niet dat de aardappelen duur zullen worden, maar het seizoen is wel redelijk positief begonnen", aldus Werkman.

Of registreer je om te kunnen reageren.