Home

Achtergrond 5 reacties

DPA juicht onderzoek AGF-winkelprijzen toe

De koepelorganisatie van telersverenigingen, DPA, juicht het toe dat de Consumentenbond de winkelprijzen van groente onder de loep heeft genomen.

"Dit is het zoveelste bewijs in de discussie over deze prijsstijgingen en dalingen", laat directeur Hans van Es van DPA weten.

Gisteren meldde de Consumentenbond op basis van onderzoek van de Wageningen Universiteit dat supermarkten de winkelprijs in hun eigen voordeel bijstellen. Zo kreeg een teler in de periode juni tot half september gemiddeld €1,03 voor een kilo gele paprika; de consument betaalde €6,26, een marge voor de supermarkten van 508 procent. "Dat is bijzonder hoog", constateert Hans van Es, die nog eens wil onderstrepen dat hij pleit voor faire verdelingen van de gelden in de AGF-keten.

De Consumentenbond heeft de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) geadviseerd te kijken naar deze prijzen. De NMa heeft kennis genomen van het onderzoek, maar zegt nog niet te weten of ze een onderzoek instelt.

Navraag leert dat ook bij komkommer een groot verschil bestaat tussen de winkel- en telersprijs. "Daar zien we een verdubbeling," vertelt Erno Kuiper, universitair hoofddocent Marktkunde aan de Wageningen Universiteit. Hij deed op verzoek van de Consumentbond onderzoek naar de prijsvorming van groente in de winkel.

Volgens Kuiper berekenen supermarkten bij stijging van de inkoopprijzen de verkoopprijzen door, maar andersom gaat dat veel trager, waardoor de consument teveel betaalt. Afzetorganisaties die via contracten afzetten worstelen met deze zogenaamde asymmetrische prijstransmissie, omdat ze bij grote vraag van een product bij moeten kopen tegen hoge prijzen.

"Daardoor kunnen ze verlies draaien. Bovendien profiteren ze niet van de hoge dagprijzen", concludeert Kuiper. "Het zou daarom goed zijn als we onderzoeken hoe de vraag te voorspellen is."

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Kees Hilhorst

  tja wie wilde vroeger van de veiling klok af ? : de tuinders .....
  wie wilde van "ons" : de kleinhandelaren af en aleen aan supermarkten leveren? : de tuinders ....
  en nou weer terug naar vroeger: de veiling klok... beetje te laat....

 • no-profile-image

  Piet

  Beste Kees,
  Gezien wij nog steeds baas op eigen tuin zijn , bepalen we zelf wel wat we doen: Klok weg, klok terug, samenspannen, niet samenspannen. Als je het niet over je hart kunt verkrijgen om je toeleveranciers ook wat te gunnen, loop je maar naar de pomp. Doordat alle handelaren ons als een stel zeurkousen zien loopt het nu spaak. Het respect is al lang geleden weggelopen.

 • no-profile-image

  Jac

  Het wordt tijd dat de klok weer wordt teruggehangen. Als je dit op een moderne manier doet is dit niet terug in de tijd maar een stap voorwaarts, de prijsvorming is dan weer open en dit is in het voordeel van de aanbieder. De tijd dat al het voordeel aan de vraagzijde zat heeft lang genoeg geduurd.

 • no-profile-image

  niet-tuinder

  Ach Kees, beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald zullen we maar zeggen.

 • no-profile-image

  Piet

  Net als Thijs Jasperse had ik ook een droom: Al het geld dat we als telers nu uitgeven aan onze telersverenigingen en afzetorganisaties stoppen we in één grote pot. We stoppen er met z'n allen nog wat bij en we bouwen één heeéle grote loods in het midden van het land. We schoppen alle tussenhandel van onze bedrijven weg en nemen zelf een aantal goede verkopers in dienst. Al ons product word naar onze nieuwe loods gereden en word van daaruit verkocht door onze nieuwe verkopers. Iedereen doet mee dus als iemand Hollands product wil zal hij het toch echt hier moeten kopen. Niet alles word zo verkocht natuurlijk. Alle handelaren en retailers mogen s'ochtens voor de nieuwe klok gaan zitten om het systeem van vraag en aanbod weer eer aan te doen.
  Met een enorme wilskracht en saamhorigheid van telers, én één persoon met het allergrootste charisma en overredingskracht zou dit echt kunnen bewerkstelligen.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.