Home

Achtergrond 256 x bekeken 25 reacties

DOC moet voorschotprijs met drie cent verlagen

De leden van DOC Kaas krijgen over de maand oktober een drie cent per kilo lagere melkprijs betaald dan over de voorgaand vier maanden.

Dit meldt directeur Jannes Oosterveld aan zijn leden. Per kilo melk komt de prijs dan uit op goed 27 cent. Een vet- en eiwitprijs heeft de coöperatie nog niet vastgesteld. Oorzaak van de prijsdaling is de malaise op de zuivelmarkt. Bij de kazen zijn het vooral de bulkkazen die het relatief slecht doen. DOC produceert relatief veel kazen in dit segment.

Overigens zijn ook de coöperaties Friesland Foods en Campina stevig vertegenwoordigd op deze markt, maar zij hebben een breder productassortiment.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ondernemer

  Tjonge, wat zijn we weer goed bezig. Kostprijsberekeningen waar voor het gemak en borstklopperij maar even de arbeid en financieringslasten weggelaten zijn.
  Ad, die melkveehouders die je noemt van 20 jaar "niks doen en een beetje quotum bijkopen en nu grote stallen bouwen" hebben geld verdient om door te boeren op afgeschreven stallen. En met die winst maken ze zich op voor de toekomst. Ik denk dat dit zeker zo'n goed strategie is geweest als tot de nek in luchtfietserij investeren en nu verzuipen onder de financieringsdruk.
  Dit is nou net het verschil in ondernemen waar iedereen vrij in is. En dat sommigen nu geconfronteerd worden met het financiele juk door het eigen ondernemerschap is zeker pijnlijk, maar daar mag je ondernemers met een andere strategie niet op afrekenen.
  Je gaat toch ook niet zeggen dat iemand die geen aandelen heeft gekocht geen verstand van financien heeft en de patser uithangt.

 • no-profile-image

  DJ

  Als we minister Verburg nou eens vragen om 5 % extra quotum, dan kunnen we volgend jaar fijn gaan melken voor 20 cent per liter; dat lijkt me een goed plan. De zegen van LTO en RFF hebben we al.
  Die 27 cent van DOC is nog niet het einde van het zakken van de melkprijs; die gaat dichter bij de 20 cent dan de 30 cent komen te liggen.

 • no-profile-image

  Ard Eshuis

  Hallo Friesland schreeuwer: Ik ben benieuwd of je ook zo positief was geweest, indien u momenteel ook 27 cent beurde? Ik ben ook erg benieuwd wat er gebeurt met de melkprijs zodra de fusie rond is.
  U mag de weglopers wel dankbaar zijn, die vorig jaar afgehaakt hebben, daardoor ontvangen wij meer voor de melk omdat er daardoor minder de kaasbak en poedertoren in hoeft.
  1 Ding is zeker: als iedereen hier zo als een idioot blijft uitbreiden en bouwen zult u ook binnen niet al te lange termijn richting de 25 cent gaan.
  Of de DDB daar wat aan kan doen vraag ik mij ook af, maar zij hebben tenminste wat gedaan wat een korte tijd goed geholpen heeft, wat heeft uw en mijn RFF gedaan???? En LTO??? HELEMAAL NIETS!!!!!!!!!! Net als al die andere zuivelfabrieken, waar de melk van de boeren alleen maar een kostenpost is en niets anders. Vergeet het maar dat we tegen de wereldmarkt kunnen produceren, daar is/wordt hier in NL alles veel te duur voor, vooral arbeid en die ben je nodig zodra je boven de 100 koeien per persoon komt.

 • no-profile-image

  FRIESLAND BOER

  Freek in baarlo omeven terug te komen op de opmerking kostprijs, wij moeten 24.43 beuren om alle kosten te kunnen betalen, en we beuren op dit moment okt .meer dan 41.ct Je zult mij op mij op het woord moeten geloven.Het is wel zo als wij zo,n resultaat kunnen halen dan moeten andere boeren dat ook kunnen ,ik heb wel recht van spreken dacht ik.

 • no-profile-image

  FRIESLANDBOER

  Nog niet zenuwachtig worden LV in nieuweschans, van wie ik het heb gehoord is niet belangrijk op dit moment,het zou een hele goede zet zijn van FF/CAMP. om DOC over te nemen voor weinig geld, en dan wat van die oude produktie lokaties in friesland te sluiten.De locatie van DOC ligt mmoi centraal in noord en oost nederland heeft uitbreidings mogelijkheden te over.En je kunt van mij aannemen dat de directies van de verschillende zuivel ondernemingen vaker met elkaar koffie drinken dan dat wij in de gaten hebben.

 • no-profile-image

  Ad

  Dirk, helemaal met jou woorden eens.Als varkenshouders moeten wij ook al jaren werken met een markt met hoge en vooral lage prijzen. In de buurt zitten hier melkveehouders die 20 jaar niets gedaan hebben alleen soms een beetje kwotum gekocht en nu ineens de ondernemer gaan uithangen en grote nieuwe stallen gaan bouwen.succes

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Prima idee lida, een europese boerenvakbond om een vuist te vormen tegen brussel.

 • no-profile-image

  Boer

  Leuk dat de verschillende boeren het weer zo eens zijn......Melkveehouders varkenshouders pluimveehouders...
  NOOIT op één lijn te krijgen.
  Gedragen zich allemaal ; ook onderling, als concurrenten, terwijl je mekaar soms hard nodig hebt!!
  Overigens, om eens lekker aan dit spelletje mee te doen: wie heeft er jaren en jaren kapitelen gevangen voor mestAANvoer ??!! Terwijl degene die afvoert zich dus blauw betaald heeft!!

 • no-profile-image

  gert

  dit doet veel pijn bij de leveranciers,waar blijft de DDB ?

 • no-profile-image

  EEN FRIESLAND BOER

  Hier even onze melkprijs over de maand sept.39.48 vet 4.41 eiwit 3.58 . Dit is wel even wat anders dan de 27. cent van doc. En laten die schreeuwers van de ddb. nu de melk al weer weglopen of niet?

 • no-profile-image

  melkboer

  Beste mensen, dit bericht is natuurlijk zuur voor de DOC-boeren en wij FF-boeren worden er vast niet beter van.
  Ik heb liever dat het een ander goed gaat dan kan het voor mij ook goed gaan.
  Overigens zou ik persoonlijk liever niet bij een fabriek zitten die maar één product maakt want dan ben je wel erg kwetsbaar. We hadden hier een aantal jaren geleden nag een koffiemelkfabriekje die altijd een betere melkprijs uitbetaalden als FF of de voorlopers ervan. De leveranciers van die fabriek hadden een best leven en lieten dat ook merken aan ons.
  Welnu de meesten weten wel hoe het met ze is vergaan!!
  Wie weet klopt DOC binnenkort nog eens bij Friesland-Campina aan?

 • no-profile-image

  gert

  dit is ongeveer de spotmarktprijs

 • no-profile-image

  freek

  @ Frieslandboer; Alvorens de discussie aan te gaan over de ddb, is het handig om te weten wat uw werkelijke kostprijs is en hoeveel spek u op de ribben hebt om tegen zeg maar 28 cent te kunnen melken. Laat het anders eerst eens uitrekenen. Als u tot de conclusie komt dat er dan nog steeds voldoende over blijft onder de streep, dan heeft u inderdaad recht van spreken. Bij velen van ons is 28 cent niet vodoende, dus is het geoorlooft om in ieder geval toch actief te pleiten voor een betere prijs. Dat is ieders goed recht en het is altijd beter dan te zeggen dat de markt z'n werk moet doen. Ook de grote inkopers weten dat het grootste deel van ons de kop in het zand steekt, dus zullen zij er alles aan doen om zo scherp mogelijk de nieuwe contracten af te sluiten. In de super zijn de prijzen overigens niet gedaald, dus gaan zij er weer met onze winst vandoor. Maar schijnbaar deerd u dat niet.

 • no-profile-image

  FRIESLANDBOER

  Er gaan al geruchten dat doc en friesland/campina met elkaar in gesprek zijn over een overname vanDOC.Mooie locatie van doc centraal in noord nederland, worden wij als ff/camp. boeren niet slechter van.Eshuis diffelen hoezo weglopers dankbaar zijn? De melkacties hebben helemaal niks opgeleverd dan verdeeldheid in de sector.Er zijn ook nog duitsers die nu nog zeggen dat ze de oorlog gewonnen hebben je weet toch wel beter? Heb je nog wat van vanBakel gehoord? we zouden in mei al 40 ct voor de melk beuren hoe zit dat?En noorderland melkexpres en die andere nosems wat betalen die op dit moment? En sieta is die al verder met haar melkfabriek dat zal ook wel een succes verhaal worden , net als de ddb/nmv veel geschreew en weinig wol.

 • no-profile-image

  DETUKKER

  Ja ik ben weer van de partij de tukker oet twente.De melkacties van afgelopen voorjaar waren toch zo n succes waarom word dat niet herhaald?En andere tukker hoe is het in duitsland met de melkprijs?Nog wat van de ddb gehoord ik heb nog even op de site gekeken wat een aanfluiting daar staat helemaal niks op.Waarom neemt de ddb doc niet over ipv. ff campina ?Als ik de andere reacties lees dan zijn er nog wel meer veehouders die hoge saldo s draaien klasse!!!!

 • no-profile-image

  J3P

  Het heeft geen zin vergelijkingen te maken op deze manier (prijzen) en andere sectoren kunnen ook wel wat leren van de melkers. De belangrijkste vraag is of we invoed kunnen uitoefenen op onze prijs/kostprijs. Daarvoor is eensgezindheid nodig en grote coöperaties kunnen daaraan bijdragen. Hoewel ik symphatie heb voor NMV/DDB moet ik concluderen dat ze nog niet voldoende kunnen bijdragen aan de nodige eendracht, in tegendeel. Men onderscheidt zich liever van LTO.Het verlaten van een coöp. werkt m.i. altijd negatief op lange termijn, maar ook dat zal zo blijven. Je kan nooit alle kikkers in de emmer houden, dus zorgt de verdeeldheid dat we ook niet veel invloed zullen krijgen. Klagen heeft dus geen zin, in Brussel drijft men de koehandel.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Als DOC naar de 27 euro zakt, zullen de grote cooperaties over niet al te lange tijd ook naar dit niveau zakken. Dus maak je borst maar nat en leg al die uitbreidingsplannen voorlopig maar in de ijskast, want die verhogen alleen maar de kostprijs. Reserveer liever zodat je moeilijkere tijden kunt overleven want die komen eraan!!!!!

 • no-profile-image

  .

  frieslandboer je mag wel een euro beuren voor een liter melk als je de afgelopen jaren wilt inhalen

 • no-profile-image

  Boesje

  Dit had de NMV toch al voorspeld!!
  Dit is tenminste een neutrale organisatie die met weinig middelen een juist beeld geeft van de realiteit en van de toekomst.
  Schreeuwers of niet, ze hebben vaak gelijk.

 • no-profile-image

  lida

  ik ben met J3P eens, we moeten met elkaar een vuist maken willen we wat in te brengen hebben, praten met alle partijen moet toch mogelijk zijn.
  De vakbonden onderhandelen ook met de werkgevers en bijna altijd komen ze er uit.
  Dat moet in de agrirische sector toch ook kunnen.
  Het zou nog mooieren zijn als we ook internationaal een vakbond zouden hebben waar iedere veehouder bij aangesloten is waardoor Brussel niet meer om ons heen kan

 • no-profile-image

  andre

  EEN FRIESLAND BOER, HET OOSTEN u hebt wel mooi uw melkprijs neergezet maar dat is natuurlijk geen eerlijke vergelijking. Want u geeft uw melkprijs en dat is inclusief wintermelktoeslag en in het artikel staat een melkprijs zonder wintermelk toeslag. maar dat neemt trouwens niet weg dat de prijs die doc betaalt lager licht dan RFF op dit moment betaalt.

 • no-profile-image

  L.v

  @ FRIESLANDBOER, HET MIDDEN OOSTEN

  Waar baseer jij op dat
  Doc en friesland/campina, met elkaar in gesprek zijn over een overname?

 • no-profile-image

  mb

  late we ons verstand nu eens gebruike! en de gas hendel los late! en laat de quotum verkopers maar basten.

 • no-profile-image

  Dirk

  Heren melkveehouders, u heeft jaren het genoegen gehad om een relatief vaste melkprijs te ontvangen. Daarnaast kreeg u jaarlijks een leuk bedrag van de overheid voor diverse activiteiten die u toch al moest doen. Nu gaat de prijs langzaam de grillen van de markt vertonen en u bent totaal van slag. Niet meer in Januari al dromen van die grote trekker die u in november ging kopen. Vorig jaar werd u allen gek gemaakt door een kortstondige opleving. Gewillig ging u allen mee met het voorstel om even wat meer te produceren. Daar plukt u op dit moment de zure vruchten van.
  Wij als pluimveehouders kennen niet anders dan dat de prijs voortdurend schommeld. Ook bij ons worden worsten voorgehouden en zijn de meesten snel genegen om veel kuikens op te zetten bij hogere prijzen. Om een lang verhaal kort te houden: u moet nog veel leren. maar troost u, velen leren het nooit. Wanneer straks het quotum eraf gaat, mag u 200 koeien melken voor hetzelfde inkomen. Diegene die geen 200 koeien mag melken mag ermee ophouden. Gelukkig hebben die nog wat grond om te verkopen. De bank zal u allen daarom graag richting ondergang financieren. Discusieer nog even met elkaar over de prijs, dit is nog maar het begin. Tip: zorg dat je een jaar lang alles netjes kunt betalen, zonder iets te verdienen, en zonder je bezit te verkopen.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Friesland boer, ik neem onmiddelijk aan dat je kostprijs 24 cent is, bij mij is die nog lager met 21 cent, dus er zit nog rek in. Alleen wordt er bij die kostprijs vergeten dat er op termijn ook vervangingsinvesteringen gedaan moeten worden want de afschrijvingen zijn eruit gehaald. Dit is dus helemaal niet de werkelijke kostprijs, maar de prijs dat je de rekeningen kunt betalen en prive kunt leven, maar intussen wel het bedrijf op aan het eten bent.

Laad alle reacties (21)

Of registreer je om te kunnen reageren.