Home

Achtergrond

Crisis zet DSM op scherp

Chemieconcern DSM kampt door de financiële crisis met een teruglopende vraag.

Het aandeel ging maandag 13 procent onderuit op de beurs in Amsterdam na een winstwaarschuwing van het concern. Eerder dit jaar verhoogde DSM juist de winstverwachting nog twee keer.

"In sommige sectoren neemt de vraag van klanten duidelijk af'', aldus topman Feike Sijbesma. DSM, dat maandag de kwartaalresultaten publiceerde, rekent nu op een bedrijfsresultaat van ongeveer 1 miljard euro in 2008. Vorige maand nog verhoogde het bedrijf de verwachting tot maximaal 1,08 miljard euro.

Vooral de onderdelen Materials Sciences en Base Chemicals, toeleveranciers aan de sterk getroffen auto-, bouw- en elektronicasector, worden geraakt door de verslechterde marktomstandigheden. Het onderdeel Nutrition draait wel goed, evenals de divisie die bestanddelen maakt voor kunstmest. De prijs voor kunstmest ligt momenteel hoog.

"De snelheid waarmee de marktomstandigheden zijn veranderd, is nog nooit voorgekomen'', aldus financieel directeur Rolf Dieter Schwalb. "De prijs van materialen die op olie zijn gebaseerd, is door de dalende olieprijs snel omlaag gegaan. Klanten wachten daardoor met hun bestellingen, dat beïnvloedt ons.''

DSM gaat tijdelijk fabrieken stilleggen om voorraden af te bouwen. Ook gaat het concern scherper op de kosten letten om de verslechterende marktomstandigheden het hoofd te bieden. Gedwongen ontslagen zijn niet uitgesloten.

Het bedrijf wordt strenger voor schuldenaren om langere betalingstermijnen te voorkomen. Verder stelde DSM op korte termijn voldoende financieringsmogelijkheden te hebben en dat de huidige hogere rente op leningen het resultaat maar beperkt zullen beïnvloeden. Het merendeel van de langetermijnschulden van DSM vervalt bovendien pas na 2012. Door de crisis is het voor bedrijven momenteel moeilijker en duurder om krediet te krijgen.

In het derde kwartaal zag DSM de netto-omzet uit doorlopende activiteiten met 9 procent toenemen tot 2,36 miljard euro. Dat was ongeveer waarop analisten hadden gerekend. Het bedrijfsresultaat uit doorlopende activiteiten kwam in het voorbije kwartaal uit op 267 miljoen euro, een stijging van 27 procent en meer dan de door analisten verwachtte 256 miljoen euro.

De sterkere dollar en lagere olieprijzen, waardoor de energiekosten omlaag gaan, zullen de resultaten van DSM ook positief beïnvloeden, aldus DSM. Het afgelopen kwartaal lagen de kosten voor grondstoffen en energie voor het bedrijf nog circa 170 miljoen euro hoger.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.